2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Óriás nyulak és kukoricák, avagy így photoshoppoltak száz éve

2012. július 9. 12:08

A Photoshop programnak köszönhetően gyakran nem hiszünk azon képek valódiságában, amiket az interneten találunk. Ez a kétkedés azonban nem újkeletű jelenség, ugyanis az emberek már a fotográfia hajnalán is gyakran manipulálták fotóikat.

Az első világháború előtti években az agrárius képeslapok lehetővé tették Egyesült Államok-szerte a kis közösségeknek, hogy termelési eredményeikkel dicsekedhessenek. Ezeken a fényképeken apró emberek pózolnak hatalmasra nőtt kukoricacsövekkel, hagymákkal, dinnyével, halakkal, jól megtermett nyulak tömegeivel.

A képeslapok megszületésüket és elterjedésüket követően az utazás helyettesítőjeként léptek fel. Mivel a korabeli ember nem tudott mindenhová eljutni, így ezek alapján tájékozódott a távoli helyszínek jellegzetességeiről. Az adott földrajzi helyet ábrázoló képek ily módon a mítoszgyártás első számú képviselőivé léptek elő. A hihetetlen képes történeteket gyakran a hátoldalon kézzel írt kommentárok erősítették meg - magyarázza a Wisconsin Historical Society.

A ravasz fotósok hamar rájöttek, hogy a mítoszokat nem csupán a kamera megfelelő beállításával lehet előállítani, hanem hogy az elkészült képek utólag fizikailag is manipulálhatók. A vidéki közösségek reménykedtek, hogy a mítoszgyártással és a fotók megmásításával egyfajta külön identitást teremthetnek maguknak. S nem mellesleg arra számítottak, hogy településüket vagy a régiót a bőség helyeként fogják ezentúl emlegetni.

Nézegessen gigantikus méretű kukoricákat és egyéb földi jókat galériánkban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár