2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3D-ben a Napkirály udvara

2012. június 14. 14:20 MTI

Háromdimenziós filmekkel gazdagítja a versailles-i palota termeit a Google amerikai informatikai óriás, hogy életre keltse a látogatók előtt a Napkirály idejének szellemét.

A kastély történeti galériája, amelyben megtalálhatók eredeti darabok, makettek és multimédiás eszközök, "példaértékű összefogás gyümölcse" az intézmény és a Google között - jelentette ki Catherine Pégard, a versailles-i palota elnöke.

"Ez az első alkalom, hogy a Google múzeumi, valós teret viszonylag állandó módon használ. Nem tudok a világon - az Egyesült Államokat is beleértve - hasonló kísérletről" - mondta Carlo d'Asaro Biondo, a Google dél- és kelet-európai, közel-keleti és afrikai részlegének elnöke. "Nagyon elégedett vagyok, mivel ez az első 'kézzelfogható' kiállítása a Google kulturális intézményének, amelyet meg akartam alapítani 2009-es hivatalba lépésemkor" - tette hozzá.

A kastély csütörtöktől látogatható történeti galériája 11 új teremmel bővült - közülük négy multimédiás helyiséggel - az északi szárny földszintjén. Megidézi a hercegek lakosztályait, amelyeket radikálisan átalakítottak a XIX. században Lajos Fülöp uralkodása idején.

A filmek - amelyeket a Projectiles ügynökség készített - határozottan modernek, aprólékosak és visszajátszhatók. Közel 90 műkincset - Versaillesről szóló festményeket, szobrokat - mutatnak be különleges megvilágításban. Harmadukat még sosem láthatta a nagyközönség.

A Google rendkívül pontos háromdimenziós filmjei a királyi lakrész építésének történetéről vagy a kertről az erre a célra kijelölt, a hagyományos kastélymúzeumi termek közé iktatott helyiségekben láthatóak. A projekttel együtt megnyílt a www.versailles3d.com weboldal is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár