2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Női nemi szervet ábrázol a világ legősibb barlangrajza

2012. május 16. 08:53

Női nemi szervet, állati és geometriai figurákat ábrázoló bevéséseket és festményeket találtak Franciaország déli részén. A feltételezések szerint ezek lehetnek a történelem legrégebbi barlangrajzai.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közölt tanulmány szerint az alkotásokon végzett radiokarbonos vizsgálatok 37 ezer évesre teszik a rajzokat, ami azt jelenti, hogy azok időben még a dél-franciaországi Chauvet-barlang festményeit is megelőzik.

Mivel az Abri Castanet-i lelőhely nagyon közel van a Chauvet-barlanghoz, könnyen lehet, hogy a művészek egyazon közösség, az aurignaciani kultúra képviselői. Randall White, a New York-i Egyetem antropológusprofesszora szerint az alkotások az Afrikát először elhagyó, majd Eurázsiában szétszóródó, a neandervölgyit felváltó modern emberek első képviselőihez köthetők.

A nemzetközi kutatókból álló csapat alaposan szemügyre vette az ősi bevéséseket: a tanulmányban az olvasható, hogy ezeket okkersárga festékkel vitték fel a hatalmas, rénszarvasvadászok búvóhelyéül szolgáló barlang mészkő mennyezetére, amely az idők során beszakadt.

A rajzokon jól kivehető egy ló fara, valamint egy női szeméremajak, illetve több geometriai jel és további női nemi szervek. „Ugyan nagyon sok állati alakot találtunk, a domináns motívum egyértelműen a női nemi szerv” – közölte White, hozzátéve, hogy ettől függetlenül más interpretáció sincs kizárva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár