2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cromwell, a metroszexuális

2012. május 8. 12:44

Istenfélő, aszkéta, aki nem foglalkozik külsejével. Újrarajzolnák az Oliver Cromwellről alkotott hagyományos képet azok a brit tudósok, akik a Lord Protector „metroszexuális” énjét tárták fel. Exeteri kutatók szerint Cromwell rajongott az illatos kozmetikumokért.

Az angol hadvezér-államférfi gyűjteményéhez tartozó edényeken végzett kémiai vizsgálatok rámutattak, hogy a Skóciát és Írországot leigázó, Angliával együtt azokat közös államszövetségbe szervező, Lord Protectorként 1653 és 1658 között uralkodó forradalmár igenis adott külsejére, miután a vizsgálatba bevont tárgyakban luxustermékeknek számító kozmetikumok maradványait sikerült azonosítani.

Az Exeteri Egyetemen végzett kutatás során kiderült, hogy az egyikben azonosított lágy szappan olivaolajból készült. A kutatócsapat szerint mivel a kozmetikumoknak semmilyen orvosi céljuk nem volt, azokat kizárólag szépítkezésre használták, s kellemes illatot árasztottak. Nem úgy a korszakból ismert szappanok többsége, azok ugyanis állati zsírból vagy halolajból készültek.

„Ez nem egy olyan szappan, mint amit ma is ismerünk. Kozmetikai szer volt, luxuscikk. A legjobb minőséget képviselte, olyan, mint ha ma elmegyünk a Harrods-be és megvesszük a legdrágább sminket. Azt jelzi, hogy a kinézet fontos volt, még az olyan embereknek is, mint amilyen Cromwell, aki amúgy istenhívő ember hírében állott, s puritán életet élt” – magyarázta a téma egyik avatott szakértője, Sally Pointer.

A kozmetikumokat tartalmazó tárgyak egy faszekrényből kerültek elő a Cromwell emlékére alapított huntingdoni múzeumból. Az 55 üvegedény közül sok üres volt, (összesen négyet vizsgáltak meg) ami azt sugallja, hogy Cromwell elhasználta a szépítőszereket. A tárgyakat a Lord Protector leszármazottjai adományozták a múzeumnak, a családi hagyomány szerint ezeket a toszkán hercegtől kaphatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár