2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cukorbaja is volt a ritka betegségben szenvedő múmiának

2012. május 3. 08:49

2900 évvel ezelőtt a húszas éveiben járó férfi egy rákhoz hasonló betegségben hunyt el. A zágrábi múzeumban őrzött múmián végzett vizsgálat azt is kimutatta, hogy az illető cukorbetegségben is szenvedett. A kutatás ismét felélesztette azt a tudományos vitát, amely azt hivatott eldönteni, hogy mennyire voltak gyakoriak a rákos megbetegedések az ókori Egyiptomban.

Amikor a férfi elhunyt, a balzsamozók azonnal mumifikálták a feltételezések szerint a húszas éveiben elhunyt férfi holttestét. Az agyvelőt kivették, helyére és medencecsontja köré gyantaszerű anyagot öntöttek, néhány belső szervét is eltávolították, hogy aztán testét négy vászonkötegbe bugyolálhassák. Később elszállították, s egy 2300 éves női (a hölgy neve Kareset volt) szarkofágba helyezték; a tárgy ma a zágrábi Régészeti Múzeumban lelhető fel.

A transzfert 19. századi műkincskereskedők bonyolították le. Az illetők azonban szándékosan benne felejtették a múmiát, hogy azzal is növeljék a korszak egyik legkeresettebb árujának értékét. Egészen mostanáig a kutatók azt hitték, hogy a szarkofágban a nevezett női múmia, Kareset földi maradványa található. Legnagyobb megdöbbenésükre egy új kutatás során kiderült, hogy a test valójában férfié, ráadásul egy beteg férfié.

A múmia testén árulkodó jelek voltak. A férfi egy ritka betegségben, a Hand-Schüller-Christian-betegségben szenvedett. Az elesettséggel, rossz közérzettel, hőemelkedéssel és lázzal járó betegség jelei a következők: lokális duzzanat egy régióban a bőrön, sárgásbarna csomók a hónalj bőrén és a nemi szervek környékén, hámló kiütés a hajas fejbőrön, korpázó vörös kiemelkedő foltok a fejbőrön, jobb bordaív alatti duzzanat.

A tudósok nem tudják, hogy mi okozza a ritka, 560 ezer fiatalból egyet, főleg fiatal férfiakat érintő betegséget. „Az ókorban ez halálos lehetett” – jelentette ki Dr. Mislav Cavka, a Zágrábi Egyetem orvosa, hozzátéve, hogy a rákos megbetegedés azonban ma már gyógyítható. Cavka és kollégái CT-vel, röntgennel és MRI-vizsgálattal elemezték a múmiát – olvasható a Collegium Antropologicum legfrissebb számában.

A betegség komoly pusztítást vitt végbe: a képek tanúsága szerint hatalmas lyuk keletkezett a fali lebenynél (parietalis), a beteg ráadásul cukorbajban is szenvedett, a koponya ékcsontjának töröknyerge (sella turcica) ennél fogva elvékonyodott. A múmia ezzel a harmadik olyan ismert személy lett az ókori Egyiptomból, akinél Hand-Schuller-Christian-betegséget diagnosztizáltak, esete pedig ismét felélesztette az egyiptológusok közötti vitát, hogy vajon a rák mennyire számított gyakorinak az ókorban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár