2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismét látogatható a minószi romváros

2012. április 12. 15:07 MTI

Szerdától ismét látogatható a Szantorini szigetén fekvő bronzkori város, Akrotiri, hét évvel azután, hogy az egyik tető leszakadt, és be kellett zárni.

Az "Égei-tenger Pompejijeként" számon tartott régészeti lelőhelyet a ráhullott vulkáni hamu konzerválta. A sziget vulkánja 3700 éve tört ki, valószínűleg ez vetett véget a mínószi kultúrának a délebbre fekvő Kréta szigetén is.

"Görögország és a világ egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye most megnyitja kapuit. A már teljességgel biztonságos Akrotiri valószínűleg fellendíti a térségbe irányuló turizmust" - mondta Petrosz Alivizatosz görög kulturális és turisztikai miniszterhelyettes szerdán.

A területet 2005-ben zárták be, miután egy tető leomlott, és a balesetben meghalt egy 45 éves brit turista. Az új tető acél és fa kombinációja, amely biztonságosan megvédi az 1967-ben felfedezett romokat.

Akrotiri az ún. kükladikus kultúra legjelentősebb központjai közé tartozhatott, ám lakói kénytelen voltak elhagyni az i. e. 17. században a tűzhányó kitörését követő földrengéssorozat miatt. Ez volt a világtörténelem legnagyobb szeizmikus eseménye.

A láva és a vulkáni hamu ellepte a teljes szigetet és vele a települést, ezzel konzerválta az épületeket, az utcákat, de még a bútorokat és a kerámiaedényeket is, ezzel a bronzkori város az egyik legépebben fennmaradt régészeti lelőhellyé vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár