2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a minószi írás legkorábbi változatát

2011. november 22. 09:31

Egy négyoldalú, jáspisból készült, hieroglifa írást tartalmazó pecsétkő is megtalálható azon leletek között, amelyeket most fedeztek fel az egyik krétai város hegyvidéki szentélyénél, a Vriszinasznál.

A mind a négy oldalán faragott vörös kő ez idáig az egyetlen tárgyi bizonyíték a korai minószi írás jelenlétére Kréta nyugati felén. Az ásatások 2004-ben kezdődtek meg Helena Papadopoulou és Iris Tzachili, a Krétai Egyetem Régészeti és Történeti Osztály munkatársainak vezetésével.

A leletek – amelyek között nyolcszáz, agyagból készült fogadalmi ajándék és számos kerámiaváza található – előzetes tanulmányozásakor a tudósok arra következtettek, hogy a szentély az első paloták idején (i.e. 1900-1700) végig használatban volt, egészen az új paloták koráig, amikor is egy alacsonyabban fekvő területre helyezték át.

A Vriszinasz az egyik legszentebb terület volt Kréta nyugati felén, s csak a sziget keleti és középső részén található szentélyekkel – Iouktasz, Petszofasz és Traosztalosz Kofinasz – említhető egy lapon.

A minószi civilizáció (más néven krétai civilizáció) eredete sűrű homályba vész. Aranykora az i. e. 2000 és i. e. 1450 közötti időszakra tehető, ami elsősorban a páratlan szépségű palotaépítésekben mutatkozott meg. A krétai civilizáció virágzásának egyik fontos összetevője a tengeri kereskedelem volt. I.e. 1500 körül a civilizáció romokban hevert, aminek oka a Thira (ma Szantorini) szigetén bekövetkezett vulkánkitörés és szökőár lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár