2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eddig nem látott Munkácsyk Békéscsabán

2012. február 17. 10:25 MTI

Békéscsabán eddig még nem láthatta a közönség azt a négy Munkácsy-képet, amelyet a festőóriás születésnapja, február 20. alkalmából szombaton nyíló kiállításon mutatnak be az emlékházban.

Mészáros Zsuzsa, a békéscsabai Munkácsy-emlékház művészeti vezetője elmondta, hogy a festmények a Magyar Nemzeti Galériából érkeztek Békéscsabára néhány hete. Hozzátette: a négy alkotás része az emlékházban megtekinthető, 21 Munkácsy-festményt bemutató állandó kiállításnak a város és a Magyar Nemzeti Galéria közötti szerződés szerint.

A Békéscsabára újonnan került négy alkotás között van Kerstinger György képkereskedő arcképe, amely 1863 és 1864 között készült. Látható lesz a híres Búsuló betyár festménynek egy 1894-ben festett vázlata, amelyet a kép átfogalmazásához készített Munkácsy. A betyártémát fiatalkori, békéscsabai élmények ihlették, a festő sok időt töltött a város mellett található Gerendás faluban rokonainál.

A festmények között szerepel a colpachi iskoláról készített festmény 1882-ből és látható lesz a bécsi múzeum mennyezetképének első színvázlata 1884-ből. A szombattól április 7-ig megtekinthető kiállításon Munkácsy Mihály (1844-1900) alkotásai mellett 19. századi festők művei szerepelnek. Magángyűjtők jóvoltából megtekinthetnek az érdeklődők egy-egy képet Iványi Grünwald Bélától, Pállya Celesztintől, Vigh Bertalantól, Fried Páltól, Vidovszky Bélától és Csabai-Wagner Józseftől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár