2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A harcosokat erősítették az Iliász madarai

2012. február 17. 08:53

Az Iliászban szereplő madarak segítették a harcosokat és a királyokat a nehéz döntések meghozatalában, valamint az emberi önbecsülés és biztonság megalapozásában.

A svéd Gothenburgi Egyetemen született doktori disszertáció 35 olyan jelenetet vizsgált meg a Homérosz-féle Iliászból, amelyben madár szerepel. Az ókori görög eposzban az istenek gyakran tűnnek fel madáralakban, s visznek üzenetet ily módon az embereknek. De a halandók is használják a madarakat jelként és szimbólumként, hogy minél mélyebb tudásra tegyenek szert isteneik létezésével kapcsolatban, s hogy kipuhatolják a jövőre vonatkozó szándékaikat.

„A madarak központi szerepet játszanak az Iliászban. Gyakran fontos és veszélyes harci helyzetben tűnnek fel, vagy éppen kockázatos utazások előtt találkozhatunk velük. Ha valaki pozitív üzenetet kapott egy madártól, az növelte a harci szellemét, de egyben megkönnyebbüléssel is eltöltötte a harcost, mivel tudta, hogy az istenek vele vannak” – írja Karin Johansson.

A leggyakoribb fajok közé tartozik a vadászsólyom, a szirti galamb és az aranysas, de gyakran feltűnik a szakállas keselyű. „Fontos a madarak azonosítása, és a viselkedésük valamint karakterük figyelemmel követése. A különleges madárfajok ugyanis különleges üzenetet is vittek. Ha ezt nem figyeljük meg, fontos részletek felett sikkadhatunk el” – teszi hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár