2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

42 ezer éve is halászott az ősember

2012. január 17. 09:36

42 ezer évesre datálhatók azok a horgok és szálkák, amelyek egy kelet-timori barlangból kerültek elő. Mindez azt jelenti, hogy az ősember a feltételezettnél 30 ezer évvel korábban birtokában volt a halfogáshoz szükséges tudásnak.

Összesen 39 ezer halszálka és három horog került elő a kelet-timori Jerimalai egyik, a tengerszinttől 50 méterre levő mészkőbarlangjában – mondta el a kutatásban részt vevő Ausztrál Nemzeti Egyetem régészeti és természettörténeti tanszékének részéről Sue O'Connor.

„Eddig még nem találtunk semmilyen jelet arra, hogy 40 ezer éve milyen technikai tudás birtokában voltak az emberek” – fűzte hozzá O’Connor, aki szerint a kutatás bebizonyította, hogy az ősember már ekkor használt horgot, zsinórt, talán hálót is, amelyet hajójáról vethetett ki a halakra. A modern ember már 50 ezer éve is nagy távolságokat volt képes megtenni hajójával, de a halászat ilyen szintű fejlettségére még nem találtak bizonyítékot. „Most már azt is tudjuk, hogyan éltek az emberek az Ausztráliától távoli piciny szigeteken” – így a kutató.

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmányból kiderül, hogy a horog a trochus kagylóból készült, de a kutatók 23 halfajt (tonhal, papagájhalfélék, tüskésmakréla, íjhalfélék, császárhal, fűrészfogú sügérfélék) is meg tudtak különböztetni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár