2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Genetikai bizonyíték az indiánok drámai fogyására

2011. december 8. 09:36 National Geographic News

A felére esett vissza az amerikai indiánok száma röviddel a gyarmatosítók megérkezése után – derült ki egy átfogó DNS-vizsgálatból.

Immáron genetikai bizonyítékok is alátámasztják azokat a történelmi feljegyzéseket, miszerint az európaiak által magukkal hozott betegségek, az állandó háborúskodás és a bennszülöttek rabszolgamunkára fogása katasztrofális következményekkel járt az őslakosok népességszámának fogyására nézve.

Az ősi és modern mitokondriális DNS-ek analíziséből a kutatók megbecsülték, hogy az őslakosok körülbelül ötezer éve voltak a legtöbben, s valamikor ötszáz éve a legkevesebben – csupán néhány évvel az után, hogy Kolumbusz és legénysége partot ért az Újvilágon majd a gyarmatosítók megszállták az amerikai kontinenst.

A tanulmány társszerzője, Brendan O'Fallon szerint az európaiak által behozott fertőző betegségek „sokkal gyorsabban terjedtek, mint ahogyan a telepesek közlekedtek”. Toribio de Benavente ferences szerzetes, az egyik legelső misszionárius például azt írja, hogy „Mexikó eleinte tele volt emberrel, de amikor a himlő megtámadta az indiánokat, az igazi dögvészt hozott rájuk…a legtöbb tartományban a népesség fele elpusztult”.

Néhány történész úgy gondolja, hogy ez csak bizonyos városokra és régiókra korlátozódott, de a genetika úgy látszik, megcáfolja ezt a tételt, s azt mutatja, hogy a magas halálozási ráta széleskörű volt. A Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb számában megjelent kutatási eredmények arra is rámutattak, hogy a ma élő őslakosok genetikailag sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint az európaiak érkezése előtt élt ősökre.

A kutatók szerint a népességszám drámai csökkenése ellenére az indiánok száma a gyarmatosítás megkezdése előtti szintre ugrott vissza, valószínűleg azért, mivel sokkal ellenállóbbak lettek a telepesek által magukkal hurcolt halálos betegségekkel szemben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár