2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Báthoryak és a kultúra

2011. november 24. 15:58 MTI

Kétnapos nemzetközi konferenciát rendeznek a történelmi Báthory-család európai kulturális szerepéről Nyírbátorban a hét végén.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város Báthory-várkastélyában pénteken és szombaton összesen húsz előadás hangzik el a Báthoryak művelődési, illetve irodalomtörténeti munkásságáról - mondta el Bihari Albertné, az egyik rendező szervezet, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület titkára.

Az előadók hazai, lengyelországi és romániai szakemberek lesznek. Az első napon többek között a varsói egyetem tanárai elevenítik fel Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király uralkodásának fontos epizódjait. Előadás hangzik el továbbá Báthory István Balassi Bálinthoz fűződő kapcsolatairól, valamint az uralkodóról szóló velencei versgyűjteményről.

A résztvevők pénteken megkoszorúzzák Báthory István emléktábláját, ahol ünnepi beszédet mond Jékely Zsolt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális államtitkárságának főosztályvezetője. Szombaton Báthory István korának krakkói, litvániai és erdélyi emlékeit elevenítik fel az előadók és szó lesz a Báthory és Bethlen család kapcsolatáról is, valamint előadás hangzik el a budapesti Báthory-szobor különös történetéről. A kétnapos konferenciát a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és a nyírbátori önkormányzat közösen rendezi, a tanácskozás fővédnöke a NEFMI, a támogatók között szerepel a Lengyel Intézet is. Nyírbátor a Báthory-család ősi fészke volt egykor, és temetkezési helye is lett.

A település római katolikus, minorita templomát Báthory István erdélyi vajda építtette az 1480-as években, és kijelölte a família temetkezési helyéül; őt is ott helyezték örök nyugalomra. A város másik, református műemlék templomát 1488 és 1511 között Báthory István vajda építtette, az ő síremléke oda került át a 16. században. A református templomban temették el a család utolsó sarját, Báthory Gábor erdélyi fejedelmet is. A minoriták egykori nyírbátori kolostorában működik a Báthory István Múzeum, ahol gazdag helytörténeti és művészeti gyűjtemény mutatja be a Báthoryak korát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár