2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy volt a gyermekáldás a quebeci pionírok körében

2011. november 15. 08:46

Egy új genealógiai vizsgálat azt állítja, hogy az Újvilágot benépesítő pionírok sokkal több utódot nemzettek, mint az őket követő telepesek.

Eddig csak kevés kutatás tárta fel a modern emberi génállomány ilyen méretű „expanziójának” következményeit. Kanadai és svájci kutatók a 17-20. századi quebeci kolóniák leszármazási rendjének megvizsgálásával úttörő munkát végeztek: több mint egymillió személy került látókörükbe. „Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk a földrajzi és a genetikai expanzió interakcióját” – jelentette ki Laura Zahn, a Science című tudományos magazin szerkesztője.

A templomokból fellelhető iratokból Claudia Moreau és kollégái megvizsgálták, kik telepedtek le Quebecben és ők merre házasodtak. Ennek során bizonyítást nyert, hogy a területet benépesítő pionírok sokkal több gyermeknek adtak életet, mint akik egy már létező kolóniában éltek. A kutatók által „hullámfrontnak” nevezett nemzedék emigránsai az új területek benépesítésének motorjai lettek, s a folyamat addig ment, míg már nem maradt hely az újabb érkezőknek.

Számítások szerint az „előőrsök” termékenységi mutatója 15 százalékkal volt magasabb azokénál, akik később érkeztek az adott kolóniába. A tanulmány egyik szerzője, Laurent Excoffier szerint a lakott területek erőforrásainak megszerzése nehezebb volt a nagyobb számú családoknak, így ők kénytelenek voltak korábban házasodni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár