2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megemlékezés a megújult Doni Emlékkápolnánál

2011. november 3. 10:09 MTI

Püspöki szentmisét és kegyeleti megemlékezést tartottak szerdán az 1943-as doni katasztrófa hőseinek és áldozatainak emléket állító, az Európai Unió és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott mintegy 8 millió forintos támogatással és társadalmi összefogással megújult, pákozd-mészeghegyi Doni Emlékkápolnánál.

A napenergia felhasználásával kivilágított zarándokhelyen - az emlékezők, hozzátartozók sokasága előtt - Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HBTK) székesfehérvári szervezetének alelnöke, a Don-kanyar Kápolna Alapítvány elnöke hangsúlyozta: a Donnál elesett magyar honvédeknek, a tragikus sorsú 2. magyar hadsereg hőseinek emléket állító kápolna az első volt Magyarországon, amely "nem hagyta feledni a feledésre ítélteket".

Emlékeztetett rá, hogy felépítését 17 évvel ezelőtt a székesfehérvári Bobory Zoltán kezdeményezte. "Nem volt könnyű dolga, hiszen akkoriban még a 2. magyar hadseregről sokan csak mint egy fasiszta kormány rabló hadjáratában részt vett, majd gyáván megfutamodott seregéről beszéltek" - fogalmazott.

Hozzátette: miután egyre többeket sikerült megnyerni az építés gondolatának, széleskörű társadalmi összefogás eredményeként 1993-ban elkészült, s az azóta zarándokhellyé vált emlékkápolna, ahol a minden esztendőben "kegyeleti máglyagyújtások, megemlékezések tágították és rendezték kollektív emlékezetünket".

A HBTK székesfehérvári alelnöke emlékeztetett rá, hogy a doni áttörésnél 100 ezer magyar katonát vesztettünk el. "A 2. magyar hadsereget cinikusan halálba hajszolták, majd fasiszta katonai szervezetnek kikiáltva tevékenységüket, a katasztrófát elhallgatták. A veszteség a mohácsi csatavesztésnél nagyobb méretű volt" - mondta.

Úgy vélte, hogy a felújítás befejezése alkalmából tartott megemlékezés, "nem kései sirató", nem csak emlékezés, hanem ünnep is, mivel a mai nemzedék már tud hol emlékezni és emlékeztetni a Don kanyarnál elesett magyar hősökre és áldozatokra. A felújítás befejezése és a halottak napja alkalmából Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök celebrált szentmisét, az emlékezők pedig a kegyelet koszorúit és virágait helyezték el a megújult emlékkápolnánál.

A felújítás a HBTK székesfehérvári szervezete, a pákozdi és székesfehérvári önkormányzat, a Székesfehérvári Egyházmegye, a honvédség és a területet kezelő Vadex Zrt. együttműködésének, valamint széleskörű társadalmi összefogás eredményeként valósult meg. Az előtörlesztéshez szükséges összeget visszatérítendő támogatásként Székesfehérvár önkormányzata előlegezte meg.

A munkálatok eredményeként napenergiával működő díszkivilágítást kapott kápolna, kijavították a tetőszerkezetét és a lemezburkolatokat, kiépítették a vízelvezető rendszert, s megteremtették a lehetőségét annak, hogy az emlékhelyre látogatók több nyelven is megismerhessék a doni katasztrófa körülményeit. Rendbe hozták és parkosították a kápolna környezetét, padokat és az emlékhely történetét ismertető táblát helyeztek el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár