2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Esterházy-szobrot avattak Losoncon

2011. október 23. 16:04 MTI

Esterházy János, a felvidéki magyarság egykori politikai vezetője szobrot kapott Losoncon.

A szobor felavatására pénteken délután került sor a losonci Magyar Kulturális Központban. A műalkotást - egy mellszobrot - a csicsói fafaragó táborban készítette a szlovéniai Orník Strecko, Losoncnak Nagy Géza szobrász ajándékozta. Esterházy János életét és munkásságát Duray Miklós, a felvidéki magyar közíró és egyetemi tanár méltatta.

"Esterházy Jánosról beszélni kell. Mindig beszélnünk kell róla. Nem azért, hogy pusztán csak emlegessük, vagy emlékezetünkben tartsuk a nevét, noha ez sem ártana. Beszélnünk kell róla azért, hogy ellenőrizzük önmagunkat: mit és hogyan tett és cselekedett volna János gróf hasonló helyzetben, mint amiben most mi, utódai találtatunk" - jelentette ki Duray. Hangsúlyozta: Esterházy a kereszténység és a szociális gondolat összekapcsolásának megtestesítője volt.

Duray szerint "a keresztény-szociális gondolat azonban nem csak eszmeiségként jelent meg Esterházy János közéleti tevékenységében, hanem ez alakította pártjának politikai programját is, gazdaságpolitikáját, közművelődési és társadalompolitikai programját."

"Esterházy Jánost mégsem eszmeisége, meggyőződése és eddig felsorolt cselekedetei miatt emlegetjük általában. Pedig a mai közéletünk ezt tekinthetné igazi példának, előképnek. Emlékezetünkbe elsősorban azáltal véste be magát, hogy képes volt a két világháború között a politikailag széttagolt felvidéki magyarokat 1936-ban egy pártban egyesíteni. És nem kevésbé azáltal, hogy az első Szlovák Köztársaság parlamentjében, 1942. május 15-én egyetlen képviselőként nem szavazta meg a zsidók deportálását elrendelő törvényt" - húzta alá a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt stratégiai alelnöke.

A 110 éve született mártírpolitikus emlékét szülőföldjén több szobor őrzi - Búcson, Királyhelmecen, Ipolynyéken, Kassán. Október elején Dunaszerdahelyen és Garamkövesden avattak emlékművet Esterházynak. Legutóbb, egy hete pedig Gútán állítottak fel Esterházy-keresztet. A közeljövőben Esterházy-keresztet terveznek állítani Közép-, illetve Kelet-Szlovákiában is, amelyen szintén Esterházy-idézetek lennének olvashatóak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár