2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korai "vámpírokat" találtak Írországban

2011. szeptember 14. 13:36

Két, kővel kipeckelt szájú csontvázat találtak egy ír temetőben. A régészek szerint 1300 éve azért földelték el speciális módon a testeket, mert tartottak a holtak kísértetként való visszatérésétől.

A Roscommon megyei Knockvicarból származó két csontváz a 8. században kerülhetett végső nyughelyére. A feltárások során 137 ember maradványait hozták felszínre az évszázadok folyamán több rétegben eltemetett háromezer közül. Az ásatások költségeit a Royal Irish Academy állta.

Chris Read, a 2005-től 2009-ig zajló feltárás vezetője, valamint az sligói Technology Institute munkatársa elmondta, hogy először a pestissel hozták kapcsolatba a temetkezőhelyet, de később a radiokarbonos vizsgálatok alapján rájöttek, hogy jóval korábbi lehet. A két kővel kipeckelt szájú férficsontváz körülbelül 1400 éves lehet. A régészek szerint a temetést végzők azért tömhették a két holttest szájába a köveket, hogy megakadályozhassák azok szellemként való visszatérését.

Az ír néphagyomány szerves részét alkotják a kísértetetekkel kapcsolatos történetek. Egyesek szerint nem a román mesék, hanem a helyi források ihlették meg Bram Stokert, a Drakula szerzőjét, ugyanis egy ír legenda egy olyan gonosz törzsfőnököt említ, akit háromszor öltek meg, miután vérre éhesen visszatért az élők világába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár