2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tanulmányban tagadja a svéd királyné apjának sötét múltját

2011. augusztus 12. 10:39 BBC News

A svéd királyi család tagadja azokat a híreszteléseket, amely szerint Szilvia királyné néhai apja kapcsolatot ápolt volna a náci rezsimmel.

A királyné egy tanulmányt rendelt igazának alátámasztására, amelyben a munka megírására felkért történész azt bizonyítja, hogy Szilvia apja az állításokkal ellentétben nem sajátította ki az egyik elüldözött zsidó üzletember gyárát. Azon túl, hogy a dolgozat cáfolja a lábra kapott pletykákat, leszögezi: Walter Sommerlath valójában segített a férfinak a szökésben. Egy holokauszttúlélőket tömörítő csoport ellenben azt állítja, hogy a tanulmány pusztán „szerecsenmosdatás”.

Tavaly a svéd TV4 műsorában elhangzott, hogy Sommerlath is igyekezett a maga javára fordítani a nácik árjásítási programját, s rátette a kezét a zsidó üzletember, Efim Wechsler tulajdonához tartozó gyárára. A most publikált 34 oldalas dolgozatban, amelyet a második világháború történetének egyik ismert kutatója, Erik Norberg állított össze, az olvasható, hogy Sommerlath segített Wechslernek elszöknie Németországból, miután a gyárat elcserélte egy brazíliai ültetvényre. A dolgozat szerint az 1990-ben elhunyt Sommerlath 1920-ban, 20 éves korában ment Brazíliába, ahol elvette a királyné édesanyját, Alice-t, akinek családja egy hatalmas ültetvényt birtokolt.

Az American Gathering of Holocaust Survivors megkérdőjelezi a tanulmány hitelességét, azt állítva, hogy azt nem független szakértők készítették, s megszületésében nagy szerepe volt a kiráylné brazil származású ügyvédjének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár