2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botránykönyv hozta felszínre az izraeli társadalom törésvonalait

2011. július 26. 13:22 BBC News

Állandósultak a jobboldali zsidó szervezetek tüntetései az izraeli Legfelsőbb Bíróság épülete mellett. A demonstrálók két tekintélyes rabbi, Dov Lior és Jáákov Jouszéf előállítását nehezményezték, akik korábban egy heves vitákat eredményező kiadványt vettek védelmükbe, amely ártatlanok megölésére buzdította a telepeseket.

A botrányt egy vitatott kiadvány, a Királyok tórája robbantotta ki: a könyv ötödik fejezetének (Nem zsidók megölése háborús időszakban) összefoglalása ugyanis engedélyt ad ártatlan nem zsidók megölésére. Az eredetileg két, nem annyira ismert telepes által írt vitatható munkát vette védelmébe Izrael két tekintélyes rabbija, amiért őket beidézte a rendőrség. Mivel a vallási vezetők nem tettek eleget az idézésnek, ezért az izraeli hatóság előállította őket.

A megmozdulások szervezésében segédkező Jehuda Amar rabbi szerint a kötet csupán az írás elméleti értelmezésére hív. A rabbi kijelentette: "a Tóra tanulmányozásában szabadságra van szükségünk mind a spirituális, mind a demokratikus szinten. Próbáltuk megmutatni, hogy van egy ellentét: a spirituális eszmék el vannak választva a gyakorlati élettől" - tette hozzá Amar.

Az izraeli rendőrség erélyes fellépését azonban sokan támogatták. Ávi Ben Jouszéf kijelentette, hogy "a rabbinak nagyon nagyon fontos szerepe van, de nem áll a törvény felett." Egy jeruzsálemi üzlettulajdonos szerint "ha valaki támogatja a rasszizmust, azt tiltja a törvény, ezért őt le kell tartóztatni."

A szekuláris többség és a vallásos kisebbség közti konfliktus több, az elmúlt évtizedben lezajlott eseményre vezethető vissza. Ezek egyike a Gázai-övezet 2005-ös kiürítése, amit árulásként értelmeztek a telepesek. A másik szomorú momentum 1995-ben történt, amikor egy zsidó vallási fanatikus megölte az izraeli-palesztin megbékélésben kulcsszerepet játszó Jichák Rabin miniszterelnököt.

A két vezető rabbi nagy tiszteletnek örvend a Jordán nyugati partján élő vallásos zsidó telepesek körében. A nemzetközi jog illegálisnak tartja ezeket a telepeket, valamint a palesztinok is jövendő államuk részévé kívánják tenni a területet. Ciszjordánia regionális katonai parancsnoka kijelentette: "ennek a csoportnak egy olyan könyv, mint a Királyok Tórája, nem pusztán egy elméleti vita."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár