2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztárparádé a kínai propagandafilmben

2011. június 23. 09:21 MTI

Az elmúlt évek legnagyobb mozisikere lehet a Kínai Kommunista Párt megalapításának 90. évfordulójára készült propagandafilm. A jegyeladásokat a több száz híres sztár szerepeltetése mellett a konkurens filmek háttérbe szorítása és az állami vállalatok jegyvásárlásai is segítik.

A nagy újjászületés kezdete című produkció, az ünnep alkalmából készült 28 film egyike, szerdán kerül a mozikba az ázsiai országban. Az egy hete bemutatott, 1911 és 1921 között játszódó történetben a kínai filmipar legnagyobb nevei vonulnak fel, köztük a Tigris és sárkány főszereplője, Csou Zsun-fa (Chow Yun-fat), a Testőrök és gyilkosok szépe, Fan Ping-ping (Fan Bingbing), az Ellenséges vágyakkal híressé vált Vej Tang (Wei Tang) és a főleg rendezőként ismert, többek közt a Mission: Impossible 2-t jegyző John Woo.

Az elmúlt évek legnagyobb sikereként beharangozott film készítői legalább 300 millió nézőre számítanak, a jegyértékesítésből származó bevételt pedig egymilliárd jüanra (29,3 milliárd forint) becsülik. A nézőszámot az új hollywoodi mozifilmek bemutatásának elhalasztásával biztosítják.

Így például a Transformers harmadik része csak hetekkel amerikai debütálása után lesz látható, a Harry Potter és a halál ereklyéi 2. bemutatójának dátuma pedig A nagy újjászületés kezdetének sikerétől függ. Ezen kívül a már műsoron lévő, rendkívül népszerű Kung Fu Panda 2 vetítéseinek számát is jelentősen lecsökkentették. A jegyeladásokat az állami tulajdonban lévő vállalatok akciói is segíti, melyek dolgozóik számára jutalomjegyek tömegét vásárolják fel, emellett egész mozikat bérelnek az élmény közössé tételére.

Az emlékezést nemcsak széles vásznon, de a televíziók képernyőjén is biztosítja a vezetés. Kínában hagyományosan a kosztümös történelmi drámák, a bűnügyi-/kémsorozatok és az egyszerű cselekményű érzelmes-romantikus szappanoperák a legkedveltebbek, ezeket azonban a kommunista párt május 1-jével kezdődően három hónapra levetette a tévécsatornák műsoráról.

A meglepetést és elégedetlenséget kiváltó lépés célja a hivatalos indoklás szerint, hogy a július 1-jei évforduló előtti időszakban az egymilliárdra becsült kínai tévénéző a "társadalmi egységet" elősegítendő vörös sorozatok - mint például A párt fiai és lányai, Keleten, Az új Kína megalapítása - és hazafias propagandaműsorok megtekintésével készülhessen az ünnepre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár