2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Változatos volt a rómaiak étrendje

2011. június 16. 08:26 The Daily Telegraph

Pelefélék, tengeri sün és friss füge – így nézhetett ki egy római átlagpolgár menüje – derült ki a brit régészek ásatásaiból.

A régészek valóságos kincsesbányára leltek egy herculaneumi, a Vezúv kitörése következtében megsemmisült lakóház alatt. A szennyvízelvezető rendszer tartályából 800 zsáknyi lelet gyűlt össze, benne bronzérmék, értékes kövek, csontból készült hajtű, valamint egy Merkúr isten képével díszített aranyfülbevaló.

Az emberi ürülék alapos vizsgálatából kiderült, hogy a háromemeletes épület 150 középosztálybeli és alacsony rangú tagja sokkal változatosabban táplálkozott, mint azt gondoltuk volna. Gyakran ettek halat, tengeri sünt, diót, tojást, olivát, amelynek bogyóját ráadásul tüzelésre is használták.

Minden lakóház konyhája és illemhelye össze volt kötve a tartállyal, ahova törött tányérok, poharak és használati tárgyak kerültek. Ezt teljesen véletlenül fedezték fel a régészek, akik éppen azon a megoldáson törték a fejüket, hogy miként lehetne megvédeni az ókori várost az áradásoktól. A római British School régészeti intézet immáron egy évtizede folytat ásatásokat a Nápolyi-öbölben. A kutatást egyébként 15 millió dollárral a Hewlett-Packard társalapítójának legidősebb fia, David Packard amerikai milliárdos támogatja.

„Amit találtunk, az egy káprázatos pillanatfelvétel arról, hogyan festett a rómaiak konyhája, az edényektől kezdve az üvegeken át a törött tányérokig” – nyilatkozta Andrew Wallace-Hadrill, a Herculaneum Conservation Project vezetője. „Meglepő a szerves anyagokkal kapcsolatban, hogy a rómaiak milyen változatosan táplálkoztak. Még peleféléket is ettek – szellemes megoldást alkalmaztak, az erre a célra használt edényekben hizlalták fel őket” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár