2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitálisan nyitja meg gyűjteményeit a Yale

2011. május 16. 12:48

Merész kezdeményezéssel kívánja segíteni a kutatókat a Yale: a gyűjteményeit digitálisan megnyitó rangos amerikai egyetem lépése jelentős mértékben megkönnyítheti a művészettörténeti kutatásokat.

A Yale kezdeményezésének köszönhetően az egyetem intézményeiben tárolt tárgyak, feljegyzések jelentős része hamarosan digitalizált formában is hozzáférhetővé válik; a készülő adatbázisban már több mint 250 ezer tétel szerepel. A Yale Office of Digital Assets and Infrastructure (ODAI) által koordinált projekt célja, hogy az egyetemhez tartozó könyvtárak, levéltárak és múzeumok által őrzött tárgyakról készített felvételek szabadon és ingyen hozzáférhetővé váljanak.

Az eddig megszokott gyakorlattól eltérően a képek átvételét nem kötik felhatalmazáshoz, és nem fogják korlátozni azok felhasználását. A cél, hogy tudósok, művészek, egyetemisták, illetve az utca embere szabadon felhasználhassa a képeket kutatáshoz, publikációkhoz, tanításhoz, vagy egyszerűen csak inspirációs forrásként.

Az adatbázisban számtalan különlegesség lesz látható, mint például Mozart egy saját kezűleg lejegyzett szonátája, vagy William Blake vízfestménye.

Mariët Westermann, az Andrew W. Mellon Alapítvány alelnöke a kezdeményezés kapcsán kihangsúlyozta, hogy a magas reprodukciós árak korlátozták a - főképp a pályájuk kezdetén lévő - kutatókat abban, hogy gazdagon illusztrált könyveket és cikkeket jelentessenek meg a művészettörténet, építészet, valamint a vizuális és anyagi kultúra tárgyában. Westermann szerint a Yale ezzel a kezdeményezéssel követendő példát állított fel.

Az adatbázis

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár