2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végveszélyben Egyiptom kincsei

2011. május 10. 11:33

Egy amerikai egyiptológus szerint az állandósuló pénzhiány veszélybe sodorja a Nílus-menti ország műemlékeinek állapotát. Meggyőződése, hogy az elvonások valamint az átgondolatlan fejlesztések tönkretehetik az ókori örökséget.

Kent R. Weeks, a kairói Amerikai Egyetem professzora, és egyben a Theben Mapping Project vezetője a Newsweek című hetilapban megjelent írásában szomorú képet vázolt fel az egyiptomi műkincsvédelem csúcsszervének, az Egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának forradalom utáni állapotáról. Kiemelte, hogy csak a hosszú távú szakmai tervezés, és nagyobb mértékű ráfordítás segíthet a katasztrofális helyzeten.

A forrongások kezdetén a rendőrség elhagyta őrhelyeit, így fontos régészeti helyszínek százai maradtak őrizetlenül. A káoszt csak növelte hetekkel később Záhi Havvász távozása, aki lemondott a szervezet főtitkári posztjáról. Bár később régiségügyi miniszterként visszatért, korábbi hivatala vezető nélkül maradt. A fegyveres bandák hasznot húztak a káoszból, és országszerte fosztogatták a régészeti lelőhelyeket és raktárakat, így veszett nyoma a Tutanhamon sírkamrájából származó arany szobrocskának és ezüst trombitának is.

Egyiptom területén a becslések szerint ötezer lelőhely lehet, de más szakértők ennek a többszörösével számolnak. Ezek jelentős része veszélyben van: súlyos fenyegetést jelent a növekedő hőmérséklet és páratartalom, valamit a talajvíz emelkedése. Nem elhanyagolható a veszélyforrás a növekedő turizmus, valamint a városok, farmok és ipar egységek területének növekedése a régészeti zónák kárára.

Az ERLT feladata megvédeni ezeket a lelőhelyeket, de West szerint erre a szervezet alulfinanszírozottsága és motiválatlansága miatt képtelen. Állományának kétharmada fegyvertelen, alulképzett, és nem megfizetett helyi őrökből áll. A régészprofesszor emellett azt is aláhúzza, hogy noha növekszik a turizmus által termelt bevétel, de ebből a pénzből nem fordítanak eleget a Tanács támogatására, így állandósul a forráshiány.

West szerint az egyiptomi kormánynak egyeztetnie kellene a helyi és nemzetközi ügynökségekkel és szakértőkkel, hogy hosszú távú intézkedési terveket készítsenek és valósítsanak meg, valamint hogy az ellenőrök kiképzését helyben végezzék, és javítsák azok megbecsültségét. Tanácsolja, hogy a kormány juttasson több pénzt a konzerválásra, és dokumentálásra, valamint erőteljesen lépjen fel a régészeti emlékeket fenyegető politikai és gazdasági csoportok ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár