2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pearl Harbor japán szemmel

2011. május 4. 10:16

Nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében az a tárlat, amely a maga kettősségében mutatja be az Egyesült Államok történetének sorsfordító pillanatát.

2010. december 7-én, Pearl Harbor megtámadásának hatvankilencedik évfordulóján megújult tartalommal nyílt meg a Pearl Harbor Museum and Visitor Center. A megújult kiállítás újdonsága, hogy igyekszik megvilágítani a konfliktust a japán fél szemszögéből is. Olyan pillanatképeket mutat egy nyersanyagra éhes ország politikai gyilkosságok híreivel sokkolt mindennapjaiból, mint a kimonós nők a boltokban, vagy éppen a japán tinédzserekkel baseballozó legendás amerikai sztár, Babe Ruth.

A tárlat szerkezetét és felosztását átalakították, területe megnőtt. Középen egy füves mezőről kilátás nyílik az USS Arizona emlékművére; szintén itt a kiállító termeken kívül padokat helyeztek el, ami lehetőséget biztosít a látogatóknak, hogy szemlélődjenek, kifújják magukat. Belül a kiállítás két kiállítóteremre tagolódik, ezek egyike az „út a háborúba”, másik a „támadás” elnevezést viseli.

A tárlat elődje, amely 1980-ban készült, inkább egyfajta nemzeti szentély volt, mintsem kiállítás. Csupán a támadás során elsüllyedt USS Arizona, és egy japán anyahajó modellje volt elhelyezve, valamint a Pearl Harbor kikötőjében állomásozó tengerészek tárgyai. Daniel Martinez, a kiállítás vezető történésze szerint 1980-ban még nem lehetett másképp összeállítani azt, hiszen a háború sebei még frissek voltak.

Ezzel ellentétben az újjászületett tárlat nagy hangsúlyt fektet az események sorozatának mélyebb megértésére. Részleteket mutat a japán filmhíradókból, valamint újságok olyan szalagcímeivel mutatja be a lassan kibontakozó konfliktust, mint Kína japán megtámadása, vagy a japán ellen bevezetett amerikai szankciók. Az új koncepció a támadás részletesebb bemutatásának is teret enged: képeket mutat be többek közt a támadás áldozatairól, koporsók égetéséről a Kaneohe parton, és égett testekről, így a kiállítás látogatói mintegy ízelítőt kapnak mindabból, amit az itt állomásozó katonaság és polgári lakosság átélt a támadás során és azt követően.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár