2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Válságban a görög múzeumok

2011. április 28. 10:56

Jóta Szünka görög újságíró szerint a görög kultúra hibernált állapotában van, a kormány intézkedéseit a "foltozzuk meg a dolgokat" politika jellemzi.

Jóta Szünka a görög múzeumi rendszer és régészeti intézményháló válságot követő szomorú helyzetét vizsgálta, melynek következtében számos állami múzeum kénytelen vagy boltjait bezárni, kiállításait átmenetileg felfüggeszteni az emberhiány miatt.

A cikk szerint a Kulturális és Turisztikai Minisztérium tömeges átirányításokkal igyekszik orvosolni a múzeumok helyzetét, ezért a görög vasúttársaság (OSE) kötelékéből 450 dolgozót irányítottak át, valamint az Olympic Air légitársaságtól további négyszázat. Az átirányított dolgozókat a régészeti területek őrzésével és egyéb kiegészítő jellegű munkákkal fogják megbízni.

Szünka nehezményezte, hogy egy 95 millió eurós összeggel Athén koncerttermét (Megaron) támogatták a múzeumi-régészeti szektor problémáinak orvoslása helyett. Ugyanakkor a szerző szerint a Minisztérium saját kezűleg „fojtja meg” Régészeti Osztályát, amikor elutasítja munkatársai utazási kiadásainak jóváhagyását, mert a régészeti helyszínek nagy része nem Athénban van.

Szünka továbbá vitatja a Görög Állami Fogadási Ügynökség (OPAP) támogatási politikáját. Az OPAP 3,6 millió euróval támogat egy Egyesült Államokban megrendezendő, Bizánc történetét taglaló kiállítást. A szerző számára érthetetlenek a támogatás okai, hiszen az utóbbi időben számos Bizánccal foglalkozó kiállítást rendeztek külföldön. A szerző az OPAP 3,6 millió eurós támogatását provokációnak tekinti, mert véleménye szerint a hazai múzeumok megsegítése fontosabb lenne, valamint inkább Görögországban kellene nagy kiállításokat rendezni, mintsem külföldön, mert ezek fokozhatnák a süllyedő görög morált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár