2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Jézus keresztjének szögeit

2011. április 12. 15:03 MTI

Simcha Jacobovici dokumentumfilm-rendező állítása szerint megtalálták a Jézus keresztre feszítésekor használt szögeket, a legtöbb szakértő azonban kétségbe vonja feltevését.

Az izraeli születésű kanadai rendező The Nails of the Cross (A kereszt szögei) című legújabb dokumentumfilmjében eleveníti fel hároméves kutatásának történetét.

A film kiindulási pontja egy 1990-ben talált ősi sír, amelyről sokan úgy tartják, hogy Kaifás zsidó főpapnak, Jézus elítélőjének nyughelye. A sírban két vasszöget találtak, melyeket Jacobovici érvelése szerint - történelmi, szövegelemzési és régészeti alapon - valószínűleg keresztre feszítéskor használtak. Mivel pedig Kaifást egyedül Jézus keresztre feszítésével hozzák összefüggésbe - folytatja a rendező -, feltehető, hogy ezeket a szögeket Jézus kivégzésénél használták. A film szerint a szögek a sír felfedezése után eltűntek, és csak húsz évvel később bukkantak fel ismét egy tel-avivi laboratóriumban.

A dokumentumfilm már megjelenése előtt nagy vitákat váltott ki Izraelben és a szakmabeliek körében. A legtöbben elvetik Jacobovici állítását, egyesek egyenesen szenzációhajhásznak nevezik a rendezőt. Az izraeli örökségvédelmi hatóság, amely a Kaifás sírjának tartott temetkezési hely feltárását is végezte, reakciójában hangsúlyozta: mindeddig nem bizonyították kétséget kizáróan, hogy a megtalált sír Kaifásé. Mint hozzáteszik, szögeket pedig rendszeresen találnak sírokban. "Nincs kétség afelől, hogy a tehetséges rendező, Simcha Jacobovici érdekes filmet készített, amelynek középpontban egy valódi régészeti lelet áll, ugyanakkor a filmben előadott interpretációnak nincs alapja a régészeti eredmények és a kutatások fényében" - fogalmaznak.

Simcha Jacobovici The Lost Tomb of Jesus (Jézus elveszett sírja) című 2007-es dokumentumfilmjét is számos szakértő bírálta, köztük Vermes Géza magyar születésű brit vallástörténész, a világ egyik legelismertebb Jézus-kutatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár