2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyre jobban hasonlít a nők és férfiak arckoponyája

2011. április 6. 12:06 MTI

A nők és férfiak arckoponyája közötti különbségek csökkentek évszázadok során - állítják amerikai kutatók, akik vizsgálataikról a Forensic Science International című folyóirat következő számában teszik közzé tanulmányukat.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem antropológusai több mint kétszáz, a 16. és a 20. század közötti időszakból származó spanyolországi koponyát vizsgáltak meg. Ezzel párhuzamosan ötven 20. századi portugál koponyát is elemeztek.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a modernkori nők és férfiak arckoponyájának "szerkezeti elemei" között kevésbé kifejezettek a különbségek, mint voltak a 16. században. Mindkét nem esetében nyomon követhetők az elmúlt négyszáz év során kialakult változások, de a spanyol nők esetében ezek az átalakulások sokkal kifejezettebbek, mint a férfiaknál. Így a jelenkori spanyol nők arckoponyacsontjai sokkal nagyobbak, mint voltak 16. századi elődeiknél. A kutatók szerint e változások részben a jobb táplálkozással magyarázhatók, de közrejátszhattak más környezeti tényezők is.

Mint a kutatásokat irányító Ann Ross antropológus, az Észak-Karolinai Állami Egyetem docense rámutat, e változások ismerete szükséges, amikor hiányos csontvázak esetében kell meghatározni az elhunyt nemét. "Ez egyaránt fontos a rendőrségi nyomozás és tudományos kutatások szempontjából" - fogalmazott Ann Ross.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár