2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Noé bárkája egy amerikai skanzenben

2011. január 5. 12:19 MTI

Éles alkotmányjogi vitát robbantott ki Kentucky amerikai szövetségi államban egy Noé bárkájának mása köré felépítendő szórakoztatópark, amelyet állami támogatással kíván létrehozni egy olyan egyházközösség, amely tagadja az evolúciót.

A bibliai ihletésű skanzenben tervek szerint ott lesz még Bábel tornyának 30 méteres makettje, egy első századi közel-keleti falu, és a látogatók különleges effektusoknak köszönhetően átélhetik az ószövetségen néhány legendáját is. Láthatják majd azt is, hogyan választotta ketté Mózes a Vörös-tengert. A gyerekek számára lesz egy kis állatkert és egy bibliai témájú játszótér. Az ószövetségi turisztikai attrakció neve Találkozás a bárkával. Kentucky mindehhez nagyvonalú adókedvezményt ígért.

Amióta Steven L. Beshear kormányzó 2010. december 1-én bejelentette a tervet, többen azzal vádolták meg, hogy megsértette az amerikai alkotmány első módosítását, amely az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkezik. A demokrata párti Beshear ezt cáfolta, és elutasította az azt firtató kérdéseket, hogy mi a személyes véleménye a kreacionizmusról. "A kentuckyi polgárok nem azért választottak meg kormányzónak, hogy a vallásról vitatkozzak - mondta egy sajtókonferencián. - Azért választottak meg, hogy munkahelyeket teremtsek."

A szórakoztatópark ötlete történetesen ugyanannak a szervezetnek a lelkészi hivatalában született, amely a kentuckyi Petersburgban megépíttette a Teremtés Múzeumát. Az ebben megtekinthető diorámák tagadják az evolúciót, és azt sugallják, hogy az emberek és a dinoszauruszok békésen éltek egymás mellett az isteni teremtés hat napja alatt. Az 1993-ban megalakult, Válaszok a Teremtésben (Answers in Genesis) elnevezésű kreacionista felekezet szerint a Föld mindössze 6000 éves, amit a legtöbb ókonzervatív bibliakövető keresztény is vitat.

Noha a Teremtés Múzeuma többnyire kuncogás tárgya, a létrehozása óta eltelt három évben 1,2 millió látogatót vonzott. A biblia szó szerinti értelmezésére épülő szórakoztatás iránt tehát komoly a fizetőképes kereslet. A Találkozás a bárkával projekt befektetői azt remélik, hogy a 150 millió dolláros beruházás eredményeképpen 900 embert tudnak majd foglalkoztatni, és már az első évben 1,6 millió látogatót tudnak a szórakoztatóparkba csalogatni a világ minden tájáról. Egyfajta keresztény "turisztikai folyosót" képzelnek el, amely a bárkaskanzent összeköti majd a Teremtés Múzeumával (a két létesítmény 72 kilométerre lesz egymástól), és amelynek meglátogatására - 2-3 napos programokra - buszokkal szállítanák a látogatókat a templomokból és a keresztény iskolákból.

"Lehetőségünk nyílik arra, hogy pontos, tényszerű bibliai tájékoztatást nyújtsunk az embereknek egy olyan témáról, amely igazán érdekli őket. A bárkát a valósághűség kedvéért amis mesterek építenék meg gerendákból és facsapokból" - fejtette ki a The New York Timesban Mike Zovath, a Válaszok a Teremtésben alelnöke, az amerikai hadsereg nyugállományú alezredese. "Állatokat fogunk tartani a fedélzeti karámokban, a többi között zsiráfokat is, igaz, csak kicsi, fiatal zsiráfokat... Úgy hisszük, valószínűleg Isten is egészséges, fiatal állatokat küldött (a bárkára), amelyek még nem voltak egészen kifejlettek, így több helyük volt."

Kentucky idegenforgalom-fejlesztési törvénye értelmében a turisztikai látványosságok 10 év leforgása alatt visszaigényelhetik költségeiknek akár az egynegyedét is a forgalmi adóból. A Találkozó a bárkával így 37,5 millió dollárt kaphat majd vissza. A felnőtt belépőjegy ára 30 dollár körüli lesz. A fejlesztők opciót kaptak egy mintegy 324 hektáros terület megvásárlására. Ha az összes jóváhagyást megszerzik, a jövőre elkezdendő építkezést 2014-re be is fejezhetik. A projekt ötletgazdái ohiói és indianai tisztviselőknek is bemutatták elképzeléseiket, de Kentucky volt messze a legfogékonyabb, és ez az állam tette a legkedvezőbb pénzügyi ajánlatot.

A kentuckyi idegenforgalmi, művészeti és kulturális örökség hivatala közölte a The New York Timesszal, hogy az ügylet megkötése előtt megvizsgálta az alkotmányos aggályokat. Álláspontja szerint a Találkozó a bárkával nem vonható egy kalap alá a Teremtés Múzeumával. Utóbbi ugyanis nem kapott adókedvezményt, és kizárólagos üzemeltetője a Válaszok a Teremtésben. A bárkának és a köré épülő biblikus skanzennek viszont olyan profitorientált vállalat lesz a birtokosa és üzemeltetője, amelyben a kreacionista szervezet csupán résztulajdonos.

William Dexter, Kentucky idegenforgalmi kabinetjének jogtanácsosa felhívta a figyelmet egy precedensértékű, hasonló ügyre, amelynek keretében az Amerikai Ateisták egyesülete beperelte Detroit belvárosi fejlesztési hatóságát. Egy szövetségi fellebbviteli bíróság az eljárás végén úgy ítélkezett, miszerint Detroitnak joga van hozzá, hogy egyházakat és vállalkozásokat egyaránt támogasson a fejlesztés ösztönzése érdekében. "Az ügyünk meglehetősen hasonlít a detroitira, kivéve, hogy a mi esetünkben egy profitorientált vállalat áll a turisztikai fejlesztés mögött" - magyarázta Dexter.

Az egyház és az állam szétválasztásának több szószólója viszont úgy véli, hogy mivel az adókedvezményeket egy kimondottan keresztény vállalkozás kapja, Kentucky megsérti annak az alkotmányos tilalmát, hogy a kormányzat vallási alapon működjön. "Ha ez a vállalkozás arról szól, hogy megelevenítse a bibliát, és ha a park a biblia szerint mutatja be a történelmet, akkor a kormány a vallás terjesztéséért fizet. Márpedig a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a kormány nem mozdíthatja elő a vallást - hangsúlyozta Erwin Chemerinsky, a Kaliforniai Egyetem jogiskolájának alkotmánytudósa és alapító rektora a lapnak. - És az a tény, hogy gazdasági fejlesztési tervről van szó, egyáltalán nem mentség erre..."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár