2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori szerencsejáték Angliából

2010. december 21. 10:54

Egy angliai barlangot a középkorban illegális szerencsejátékok helyszínéül használhatták - derült ki egy helyszínen talált ábrázolás kapcsán.

Creswell Crags korábban feltárt barlangjai az utolsó jégkorszak legjelentősebb angliai lelőhelyeit jelentik. Az ott talált régészeti és környezeti bizonyítékokból sikerült megrajzolni, hogy a térség klimatikus viszonyai miként változtak meg drámaian, egyik napról a másikra. A barlangok régészeti kutatása során kő, csonteszközök kerültek elő, amelyek alapján úgy gondolják, hogy ott a középső- illetve felső paleolitikum óta lakhattak. Emellett 13 ezer éves faragott figurák, szarvasok, madarak, bölény és egy ló ábrázolását is megtalálták.

Nemrég azonban a ma is népszerű, malom középkori variánsát fedezték fel az egyik sziklán, amely a régészek szerint Angliában a római időktől népszerű. Arra egyelőre nincs válasz, hogy mindezt ki készíthette, a kutatók azonban több középkori érmét és üvegtárgyat is találtak, amelyek a játékkal egy időben kerülhettek oda. Az egyik elmélet szerint a leletek összefüggenek, és a barlangokat a közeli Welbeck apátság szerzetesei használták illegális szerencsejátékra és italozásra. Az apátság egyébként 1538-ig volt önálló: a rendek feloszlatásával az épület Portland hercegeinek otthonává vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár