2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb dokumentumokat kaptak a katyni vérengzésről a lengyelek

2010. december 6. 08:29 MTI

Oroszország újabb nagy mennyiségű, a katyni (Katiny) vérengzéssel kapcsolatos iratot adott át pénteken Lengyelországnak, néhány nappal Dmitrij Medvegyev orosz elnök varsói látogatása előtt.

A mészárlás oroszországi vizsgálatára vonatkozó félszáz kötetnyi anyagot - 1940-ben a katyni erdőben és más nyugat-oroszországi helyszíneken mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot, tartalékos tisztet és civilt öltek meg - az orosz államügyészség épületében adták át a lengyel félnek.

Moszkva már ezelőtt is számos, a katyni üggyel kapcsolatos iratot adott át Varsónak. Donald Tusk lengyel kormányfő fontos lépésnek nevezte az újabb dokumentumok átadását, de egyúttal hangsúlyozta, hogy Lengyelországnak az összes katyni iratot meg kell kapnia, mert "ezt az eseményt méltó módon ki kell vizsgálni". "Nyugodtan, türelmesen, de kitartóan ragaszkodni fogunk álláspontunkhoz, és tárgyalni fogunk erről az orosz féllel, az elnök (Medvegyev) látogatása idején is" - mondta Varsóban a lengyel kormányfő, aki mindazonáltal nem vár szenzációt az újabb dokumentumoktól.

Tusk azt is megjegyezte, jó lenne, ha az április 10-én Szmolenszk mellett, Lech Kaczynski néhai államfővel és számos más lengyel vezetővel a fedélzetén lezuhant kormánygép roncsait még a katasztrófa egyéves évfordulója előtt visszaszállítanák Lengyelországba. A roncsok jelenleg a szmolenszki katonai repülőtér hangárjában vannak.

Dmitrij Medvegyev december 6-án érkezik kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba. Szergej Prihogyko, az orosz elnök tanácsadója pénteki moszkvai sajtóértekezletén elmondta, hogy a vizit során megvitatják a kétoldalú kapcsolatok közelmúltjának problémás aspektusait, s ezek sorában Katyn is terítékre kerül.

Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő "szép gesztusnak" nevezte az iratok átadását Dmitrij Medvegyev varsói látogatása előtt. "Úgy gondoljuk, hogy ezek nagyon fontos dokumentumok. Azt közölték velünk, hogy lengyel kutatók még nem látták őket" - hangsúlyozta.

Az újabb iratok az orosz katonai ügyészség 1990 és 2004 közötti vizsgálati anyagait tartalmazzák. A lengyel hadifoglyok kivégzésére vonatkozó levéltári anyagok első részét, 67 kötetnyi dokumentumot idén májusban az orosz államügyészség adta át Bronislaw Komorowski - akkor még ügyvezető - lengyel államfőnek moszkvai látogatása idején. Szeptemberben újabb 20 kötetnyi ügyirat átadása következett. Az orosz fél álláspontja egészen a közelmúltig az volt, hogy a katyni iratok szigorúan titkosak, nem hozhatók nyilvánosságra. A Kreml pénteki közleménye szerint tovább folytatódik a katyni dokumentumok titkosságának feloldása.

Az orosz parlament alsóháza (duma) szintén Medvegyev látogatása elé időzítve, határozatot fogadott el, amely szerint a katyni mészárlást Sztálin személyesen rendelte el. A határozatot úgy tekintik, hogy orosz részről első ízben ismerték el hivatalosan a szovjet rezsim felelősségét az ügyben.

Medvegyev látogatása előtt egyébként a lengyel elnöki hivatal nem kis visszhangot kiváltó baklövést követett el. A vizitre akkreditációs kérelmet benyújtó újságíróknak péntek reggel átadott kitűzőkön (badge) Medvegyevet az "Orosz Köztársaság" elnökeként nevezik meg. Az újságírók felhívták a figyelmet, hogy ilyen nevű állam nem létezik, Oroszország hivatalos neve: Oroszországi Föderáció. Az elnöki hivatal a kitűzőket készítő cégre hárította a felelősséget. A kancellária bocsánatot kért a hibáért, és megígérte, hogy gyorsan kijavítja azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár