2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik az "elátkozott" görög színház keresése

2010. december 2. 14:44

Olasz régészek annak a 2500 éves görög színháznak a felkutatására indulnak, amelyre közel 90 évvel ezelőtt egy brit kalandornak egyszer már ráment az élete.

Alexander Hardcastle egy egész évtizedet töltött a titokzatos színház megkeresésével Akragasz (ma Agrigento) romjai között. A várost Szicília déli partjánál alapították görög gyarmati lakosok. A Világörökség részét képező terület a Templomok Völgyéről ismert, amely évente turisták tízezreit vonzza.

Hardcastle – aki korábban a búr háborúban szolgált – úgy gondolta, annak ellenére, hogy a területen földrengés is pusztított, a kőszínház romjai megmaradtak. A művelt úriember London belvárosában született, s tíz éven keresztül próbálkozott a romok megtalálásával (1920-1930). A munkája során elkezdte a város részleges feltárását, templomokat, utakat és városfalakat is újjáépített, de a színháznak a nyomát se találta. A pénze ráadásul 1929-re teljesen elfogyott, az ásatást támogató családi bank pedig tönkrement. 1933-ban egy elmegyógyintézetben érte a halál.

A keresés most néhány hónapig folytatódik, amelyet az Európai Unió két millió euróval támogat. A kutatást Giuseppe Castellana, a Templomok Völgye régészeti területének igazgatója vezeti. „Ott folytatjuk az ásatást, ahol Alexander Hardcastle abbahagyta” – mondta a professzor, aki az elmúlt 30 évben több mint 80 ásatáson vett részt. „A felfedezés igazi hírnevet hozhat a modern Agrigento városának, amely még mindig nem használja ki megfelelően a turizmus adta lehetőségeket” – tette hozzá.

A régészek remélik, hogy nemcsak a színházat, hanem előbb-utóbb a hippodromot is megtalálják, ahol egykor a lovas versenyeket tartották. Ásatások a hetvenes-nyolcvanas években is folytak a területen, de a szakemberek akkor nem találtak egyik helyszínre utaló nyomot sem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár