2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Málenkij robot: könyv a nyíregyházi elhurcoltakról

2010. november 25. 14:16 MTI

Visszaemlékezéseket, történeteket, valamint az áldozatok névsorát tartalmazó könyv jelent meg a II. világháború alatt a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt nyíregyházi civilekről. A kötet bemutatóját tegnap tartották a nyírségi nagyvárosban.

A Málenkij robot - nyíregyházi elhurcoltak című kiadvány az 1944. november 2-án történt tömeges deportálás eseményeit idézi fel, melynek során a szovjet csapatok által felszabadított város megmaradt 15 ezres lakosságából 2300 civilt - többségében férfit - szállítottak a keleti kényszermunkatáborokba.

Az erről szóló adatokat már 1989-ben összegyűjtötték, így még abban az évben megjelenhetett az Elhurcoltak című kötet - mondta Fazekas Árpád nyugalmazott orvos, a könyv lektora a bemutatót megelőzően. A Nyíregyházi Városvédő Egyesület gondozásában megjelent könyv ennek folytatásaként értelmezhető, amelyben huszonnyolc hozzátartozó személyes visszaemlékezései mellett közel kéttucatnyi, kisebb terjedelmű történet olvasható. Ezek között például Kővári Árpád történetét ismerheti meg az olvasó, aki hosszas kutatómunka után Moldovában találta meg elhurcolt édesapjának sírját, amelyben azonban - mint később kiderült - egy ismeretlen ember feküdt.

A novemberi dátum a város gyásznapja volt, az események után sokáig fekete ruhás asszonyok járkáltak a nyíregyházi utcákon, férjüket, gyermekeiket gyászolva - emelte ki Fazekas Árpád. A málenkij robotra elhurcoltak, valamint az I. és II. világháború, a cigány holokauszt, a csehszlovákiai kényszer-áttelepítések, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére országosan egyedül álló emlékhelyet alakítottak ki a településen. Emellett márványtábla őrzi a nyíregyházi vasútállomáson a mintegy 430 elszállított vasutas emlékét is.

A magyar nyelvben "málenkij robot" néven ismert kifejezés a Szovjetunióban végzett kényszermunka elnevezése. A források szerint a 2002-ig föllelt dokumentumok és a túlélők tájékoztatása alapján 1862 helységből 101 ezer férfit, 29 ezer nőt hurcoltak el kényszermunkára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár