2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem fújta el a szél

2010. november 3. 11:47

Két amerikai babát vetettek röntgenvizsgálat alá, hogy kiderítsék, valóban gyógyszert csempésztek-e bennük a polgárháború során. A játékokról kiderült: a papírmasé fejek alatt mindkettő belseje üreges volt, melyekbe feltehetően morfiumot és egyéb fájdalomcsillapítókat rejtettek a maláriában szenvedő déli csapatok részére.

Ninát és Anna Luciát – ahogy a „lányokat” elnevezték – a richmondi Konföderáció Múzeumából szállították a közeli kórházba a vizsgálat erejéig. Az elkészült röntgenképeken jól látható: a testükben elég nagy üreg van, hogy abban gyógyszert csempészhessenek. Az orvosok megállapítása szerint a gyógyszerek és a javak nagy része a mellkas felső részében kaphatott helyet. A babák fejeit és karjait visszavarrták, belsejét rongyokkal töltötték meg.

„Egész kutatásom és munkám során csak ezzel a két babával találkoztam, melyekről biztosan kijelenthető, hogy csempészésre használták” - mondta el az eset kapcsán Catherine M. Wright, a múzeum vezetője, utalva a babák belsejének nagyságára. A múzeum ugyanis viszonylag keveset tud Nina és Anna Lucia háborús szolgálatáról, adományként érkeztek a múzeumba. A 150 éves játékokat minden bizonnyal Európából, hajón szállították Amerikába, annak reményében, hogy az unionisták nem vizsgálják át azokat, ha csempészáru után kutatnak.

Az 1861-65-ig tartó unionista blokád célja az volt, hogy megakadályozza a katonai erő és az ellátmányok - mint például a gyógyszer - kézbesítését a déli területekre. Ha egy baba partot ért, a belőle kiszedett kinin por már csak arra várt, hogy kapszulába téve gyógyítsa a délieket, ugyanis a malária akkor igen elterjedt betegség volt, körülbelül 4700 ember halálát okozta a polgárháborúban.

A röntgenfelvételek alapos megvizsgálása után törvényszéki szakértők kezébe kerülnek majd a „lányok”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár