2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Néhány órával Kennedy halála után Johnsont is majdnem agyonlőtték

2010. október 22. 08:55 MTI

Az elnöki testőrség egy tagja véletlenül csaknem lelőtte Lyndon B. Johnsont, alig néhány órával John Fitzgerald Kennedy elnök meggyilkolása után - állítja egy újonnan megjelent könyv.

Johnson 2 óra nyolc perccel Kennedy halála után tette le az esküt és 12 órával később csaknem maga is áldozattá vált.

A titkosszolgálat egyik ügynöke, Gerald Blaine 1963. november 23-án, hajnali negyed háromkor éppen őrt állt az új elnök, Johnson washingtoni rezidenciája előtt, amikor váratlanul lépteket hallott. A testőr, aki akkor már 40 órája nem aludt és akinek idegei pattanásig feszültek a dallasi elnökgyilkosságot követő sokkos állapotban, kibiztosította Thompson géppisztolyát. Abban bízott, hogy a zár kattanása elriasztja a betolakodót, de lépések tovább közeledtek.

Az ügynök a sarok mögül kilépő alak mellkasához nyomta a tüzelésre kész fegyverét, s csak akkor vette észre, hogy az elnök az. "Esküszöm, elfehéredtem" - nyilatkozott Blaine 47 évvel ezelőtti éjszakáról. "Az elnök csak levegőzni jött ki és nem szólt senkinek. Amikor Kennedy elhagyta a házat, mindig értesítette az őrséget."

LBJ és az ügynök egy hosszú percen át farkasszemet nézett egymással, majd Johnson sarkon fordult és visszament a házba. "Nem szólt semmit. Megértette, hogy semmi dolga nincs kint" - mondta a Blaine az incidensről, amelyről Johnson sohasem tett említést. A testőr azonban abban a tudatban élte le életét, hogy egyetlen ujjmozdulattal át tudta volna írni a történelmet.

A 78 éves Blaine, akinek The Kennedy Detail (A Kennedy-részlet) című kötete novemberben kerül fel a könyvesboltok polcaira, az állítja, hogy az eset miatt éveken át rémálmok gyötörték. Gerald Blaine három éven át volt JFK testőre, aki elkísérte az elnököt európai és közép-amerikai látogatásaira, valamint a hazai utazásaira. A Sercet Service volt ügynöke a könyvben megpróbálja eloszlatni a gyilkosságot összeesküvésként bemutató elméleteket, amelyek alapján "azt hihetnénk, hogy Dallasban legalább 70 merénylő tartózkodott aznap."

A testőr azt is cáfolni próbálja, hogy az elnöknek viszonya lett volna Marilyn Monroe-val. Blaine épp szolgálatban volt 1962. május 19-én, amikor az ünnepelt színésznő testhezálló ruhájában elénekelte Kennedynek a legendássá vált Happy Birthdayt a Madison Square Gardenben. Monroe ezután részt vett ugyan egy, az elnök lakosztályában megtartott magánpartin, de az ügynök szerint a többi vendég előtt távozott.

Blaine szerint az elnök és a színésznő ezen kívül még egyetlen egyszer találkozott: 1961-ben, amikor Kennedy úszott egyet a nővére, Patricia Kennedy Lawford Santa Monica-i házánál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár