2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oroszlánok díszítik majd a felújított Margit hidat

2010. szeptember 27. 17:04 MTI

Életnagyságú oroszlánfejek díszítik majd a Margit híd újjáépülő oszlopsorának pilléreit - közölte a Margit híd sajtóiroda.

Mint írták, a Margit híd átépítése jelenleg Budapest legnagyobb műemléki rekonstrukciója: helyreállítják a híd második világháborúban elpusztult, illetve a későbbiekben lebontott díszítő elemeit. A korabeli obeliszkek, kandeláberek, lámpaoszlopok, öntöttvas korlátok, kőből faragott címerek, Zsolnay csempék és a korona mellett hamarosan újra láthatók lesznek a Margit híd egykor híres oroszlánjai is - emelték ki.

A sajtóiroda emlékeztetett: a híd 1876-os avatásától tizenhat, bronzból öntött, életnagyságú oroszlánfej díszítette a pillérek oszlopsorát, de amikor a második világháborúban a németek felrobbantották a hidat, a többi dísszel együtt az oroszlánok is elpusztultak. A jelenleg folyó műemléki rekonstrukció során újra elkészítik a megsemmisült elemeket - olvasható a közleményben.

Az egykori öntvények nem maradtak fenn, és a tervek többsége is elpusztult a világháborúban; az obeliszkek, lámpavasak, díszítőszobrok többsége pedig csak töredékeken vagy archív fotókon tanulmányozható - tájékoztatott az iroda. A restaurátorok a Kiscelli Múzeumban talált egykorú állatszobor alapján dolgoztak: először gipszből öntötték ki a mintákat, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyása után a csepeli öntödében készítették el a szobrokat.

Jelenleg a befejező munkálatok folynak - közölték. A Margit híd készülő oroszlánjait a szobrász restaurátorok a klasszikus szobrászat hagyományát követve olyan részletgazdagon dolgozták ki, hogy akár önálló szoborként is megállnák a helyüket - tették hozzá. Mint a közlemény emlékeztet: a Margit híd építésének idején elterjedt historizáló stílus alkotói szívesen alkalmazták az oroszlán motívumot, ezért láthatók oroszlánok a Lánchídon kívül többek között az Andrássy út több palotájának vagy a Parlamentnek a főbejáratánál is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár