2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bevonulás Sepsiszentgyörgyre

2010. szeptember 16. 16:47

Bevonulás Sepsiszentgyörgyre, 1940 címmel mutatják be József Álmos nyugalmazott tanár, helytörténész legújabb könyvét csütörtökön.

A szerző a Krónika című kolozsvári napilapnak elmondta, hogy három évvel ezelőtt egy másik kötete dokumentumait gyűjtve többször is bejárta Hargita megyét. Akkor nagyon sok fénykép és írásos dokumentum gyűlt össze Észak-Erdély Magyarországhoz történt visszacsatolásáról, amelyről 1940-ben határozott a második bécsi döntés.

József Álmos elsősorban a korabeli sajtóban megjelent írásokra és a fényképekre alapozva állította össze a kötetet. Olyan sok fényképet gyűjtött össze a szerző, hogy a fotókkal rekonstruálni lehet a bevonulás egész folyamatát. A hivatalos felszólalók közül sokról készült felvétel, így többek között Dálnoki Miklós Béláról, a bevonulást vezénylő tábornokról, Szotyori Nagy Gyuláról, a helyőrségi csapatok élén bevonuló tábornokról. A kötetben több mint száz fénykép idézi a bevonulás pillanatait.

Sepsiszentgyörgyre valójában kétszer vonultak be a magyar csapatok, egyszer szeptember 13-án, majd 21-én. A magyar hadvezetés ugyanis úgy döntött, hogy szeptember 5. és 13. között egész Erdélybe be kell vonulni, de megkéstek. Ezért a Székelyföld déli részére, így Sepsiszentgyörgyre is előreküldtek egy gyors hadtestet, hogy missziójukat határidőre teljesíthessék. Szeptember 21-én érkeztek meg a háromszéki városba is a helyőrségi csapatok.

József Álmos könyvében függelékként Horthy Miklós hét, háromszéki származású tábornokáról is külön megemlékezett. A helytörténész a visszacsatolás történetének további feldolgozására készül, az egész háromszéki bevonulás dokumentumait is fel szeretné dolgozni, hiszen kisebb-nagyobb magyar egységek minden helységbe eljutottak. Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról kirajzottak a környező falvakba, például Zágonba is jelentős létszámú egység vonult be. A korabeli magyar filmhíradónak a sepsiszentgyörgyi, a kézdivásárhelyi és a zágoni bevonulásról is van egy-két perces felvétele.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár