2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi játszópark nyílt Visegrádon

2010. szeptember 6. 08:47 MTI

Mátyás királyról elnevezett történelmi játszópark nyílt Visegrádon, a Duna és Mátyás király palotája közötti területen. Az összességében mintegy 2 ezer négyzetméternyi park területen felépült 200 négyzetméteres, kétszintes faépületben egyszerre ötféle kézműves foglalkozást lehet tartani.

A létesítményt felavató Réthelyi Miklós miniszter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) vezetője kiemelte: a játék az életre készít fel, teret ad a fantáziának, a kreativitásnak, és a tanulás különösen hatékony módja. Mint mondta, a helyszín megihlette az alkotókat, a park és benne a történelmi alakokat, hangulatot idéző játékok Kő Boldizsár grafikus és Czér Péter építészek kreativitását és játékosságát dicsérik.

A NEFMI vezetője hangsúlyozta, mind a park, mind a területén felépült, korszerű múzeumpedagógiai foglakozásoknak helyet adó, Lukács Zsófia tervezte ház a mozgássérültek és gyengén látók részére is használható. A mintegy 195 millió forintból tavasz óta megépült parkhoz az unió 175 millió forint támogatást nyújtott, további húsz millió forintot pedig az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyetértésével a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség biztosított.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a projekt egyik gazdája arra mutatott rá, hogy a park a gyerekek számára lehetővé teszi a párbeszédet a múlttal, és segíti annak játékos megjelenítését. A visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója, Szőke Mátyás a projektet bemutatva elmondta: a királyi palota főbejáratával szemközti, a Duna melletti terület Mátyás király idejében valószínűleg a lovastorna-küzdelmek helyszínéül szolgált. Az évente idelátogató mintegy ötvenezer gyerek számára páratlan élményt kínál az országban egyedülálló játszópark - hangsúlyozta az igazgató.

Az összességében mintegy 2 ezer négyzetméternyi park területen felépült 200 négyzetméteres, kétszintes faépületben egyszerre ötféle kézműves foglalkozást lehet tartani. Az óvodások és iskolások bemutatója után a park igazi tulajdonosai - a gyermekek - már el is foglalták a Remetelakot, a Király Házat, Beatrix királynő trónját és megküzdöttek az óriás forgóvitézzel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár