2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sikerült beazonosítani Fönícia legelső észak-afrikai kikötőjét

2010. augusztus 17. 12:23 Live Science

A föníciaiak észak-afrikai uralmának megágyazó város, Aüza valójában nem ott volt, ahová eddig képzelték - derítette ki egy új kutatás.

A történészek írásos emlékekből következtettek az ősi város eredetileg gondolt helyére, de azt korábban soha nem sikerült beazonosítaniuk. Térképek és feljegyzések tanulmányozása után Sir John Boardman (Oxford, Beazley archívum) professzornak azonban most sikerült lokalizálnia az ősi települést (Where is Aüza?).

A kutatók korábban úgy gondolták, hogy a város sokkal nyugatabbra, Karthágón túl lehetett, míg Boardman azt állítja, Aüza közelebb lehetett Egyiptomhoz és Föníciához, s Azirisz helyén állhatott. Aüza vitatott lokalizációja Azirisznak a feljegyzésekben előforduló gyakori névváltozása miatt alakult ki, az írásos emlékek pedig meglehetősen szegényesek az eredeti helyszínnel kapcsolatban. Aüza megalapításával a föníciaiak hídfőálláshoz juthattak Afrikában, Azirisznál ugyanis „könnyen lehetett lehorgonyozni és bejutni a szárazföld belsejébe, valamint a város jól védhető hegyfokkal rendelkezett” – írta a professzor az Oxford Journal of Archaeology augusztusi számában.

A föníciai városok i.e. 1550 és i.e. 300 között a görögökkel egy időben uralták a Mediterráneum nyugati részét, s ugyan könnyen hihetnénk azt, hogy rivalizáltak egymással, de inkább baráti viszonyt ápoltak – mondta el Boardman. A föníciai volt az első civilizáció, amely széles körben használt abc-t; ezt később a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Európában terjesztette el, amellyel megalapozták a modern írások legtöbbjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár