2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen Velázquez-kép az évszázad lelete

2010. július 2. 12:14 MTI

Vélhetően Diego Velázquez spanyol festő eddig ismeretlen művére bukkantak az amerikai Yale Egyetem pincéjében, szakértők máris "évszázad leletéről" beszélnek.

A vallási ihletésű mű a La educación de la Virgen (A szűz nevelése) címet viseli, és ez idáig úgy vélték, a spanyol iskola egyik mestere festette - számolt be róla az El País című spanyol napilap.

Az 1617-ben készült olajfestményt John Marciari, a San Diegó-i Múzeum európai művészetért felelős munkatársa fedezte fel. Beható vizsgálat után a szakember meg van győződve arról, hogy az alkotás IV. Fülöp király 1599 és 1660 között élt udvari festőjének korai műve. Véleményét más hozzáértők is osztják.

Marciari szerint több mint egy évszázada ez a legjelentősebb Velázquez-lelet. Végérvényes ítélethez még további szakértői véleményre van szükség, mindenekelőtt a madridi Prado munkatársainak - a Velázquez munkássága terén a legmagasabb "hatóságnak" tekintett embereknek - kell górcső alá venniük a képet.

A Yale Egyetem pincéjében megtalált festmény erősen károsodott, épp most restaurálják. A mű több mint 80 éven át hevert az intézmény múzeumának pincéjében, a gondatlanság eredménye, hogy 25 centiméternyi vászon hiányzik belőle és néhány helyen a festékréteg is eltűnt.

Diego Velázquez az európai művészettörténet legnagyobb mestereinek egyike. A sevillai származású barokk festő mindenekelőtt realisztikus portréi révén lett ismert, leghíresebb alkotásait a madridi Prado őrzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár