2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális tudáspontban tanítanak a Balaton történetére

2010. július 1. 13:47 MTI

Két új teremmel bővült a Balaton történetét bemutató Aranyhíd című állandó kiállítás, de egy adomány révén Asbóth Sándort ábrázoló festménnyel is gazdagodott a keszthelyi Balatoni Múzeum.

Havasi Bálint, az intézmény igazgatója felidézte: az Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből című állandó kiállítás első része, öt terem még 2009 szeptemberében nyílt meg. A két új terem kialakítását a Zala Megyei Önkormányzat csaknem 5,3 millió forinttal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Alfa programja pedig 15 millió forinttal támogatta, de ebből a pénzből tudták folytatni a korábban megkezdett épületrekonstrukciót is.

Az igazgató kifejtette: a tárlat hatodik terme egy "virtuális tudáspont", ahol hat számítógépen mélyebb bepillantást is nyerhetnek az érdeklődők a tó történetébe. Mindezen túl múzeumpedagógiai órák, konferenciák lebonyolítására is alkalmas, a látogatók számára pedig internetes elérési lehetőséget is biztosítanak.

Berdán Zsuzsanna, a múzeum néprajzkutatója arról számolt be, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 250 ezer forintos támogatásával rekonstruálták azt az egy fatörzsből készült, száz éve még használt bödönhajót, amely a kiállítás hetedik termében kapott helyet. Itt négy vitrin és két dioráma jóvoltából a balatoni halászat történetébe nyerhetnek bepillantást a látogatók.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, hogy a tervek szerint 2011 májusára újabb három teremmel válhat teljessé a Balaton-történeti kiállítás. Havasi Bálint igazgató hozzátette: ennek mintegy 30 millió forintos költségére már szintén pályázatot nyújtottak be az Alfa program keretében.

A sajtótájékoztatón bemutatták azt a nagyméretű festményt is, amelyet nemrég adományként kapott a keszthelyi kulturális intézmény. A kétszáz éve Keszthelyen született, Kossuth Lajossal együtt Amerikába emigrált Asbóth Sándor mérnök-tábornokról egy 140-szer 180 centiméteres vászon került a múzeumba. Tar Ferenc és Béres Katalin történész mondta el, hogy az Ausztriában, Tirolban élő Tiles Ágnes - Asbóth testvérének, Sándornak a dédunokája - ajánlotta fel a szülővárosnak az Asbóth Sándor tábornok Floridában című képet. A festményt Rob Richter - még tisztázásra vár, hogy osztrák vagy német - festőművész alkotta 1909-ben Bécsben, de kiderült, hogy az Asbóth-leszármazott birtokában van egy Barabás Miklós által festett mű is.

Béres Katalin hozzátette: 1861-ben egy német származású lapillusztrátor, Henry Lovie által készített rajz alapján került vászonra a társaival lovagló katonatiszt képe, de egy másik, szintén az 1848-as emigrációval távozott magyar katona, Albert Anzelm is látható az oldalán. Az északiak seregében mindketten részt vettek az 1861-ben kezdődött amerikai polgárháborúban.

A múzeum új szerzeménye az októberben nyíló keszthelyi Asbóth-kiállításon lesz majd látható - tette még hozzá Havasi Bálint.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár