2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Limuzinon érkezett tárgyalására a Shakespeare-fóliáns tolvaja

2010. június 18. 18:08 MTI

Ezüst színű limuzinon érkezett tárgyalására az a munkanélküli brit könyvkereskedő, akit azzal vádolnak, hogy ellopta, majd a jobb eladhatóság reményében szándékosan megrongálta William Shakespeare angol drámaíró színműveinek egyik ritka, 17. századi első kiadását.

A vád szerint az 53 éves Raymond Scott 1998-ban lopta el a fóliánst az angliai Durham Egyetem gyűjteményéből, és szándékosan szaggatta meg kötését, borítóját és lapjait.

2008 júniusában fogták el, miután az 1623-ban kiadott kötettel besétált a washingtoni Folger Shakespeare könyvtárba. Azt állította, hogy Kubában akadt a könyvre és kérte, igazolják számára eredetiségét. A könyvtárosoknak azonban gyanús lett a ritka fóliáns, és értesítették a rendőrséget. A szakértők szerint a könyv az egyik legfontosabb angol nyelvű nyomtatott mű, értékét megrongált állapotában is 1,2 millió euróra (csaknem 337 millió forintra) becsülték. A kötetet méretei és egy feljegyzés alapján azonosították.

Scottot egy másik lopással és orgazdasággal is megvádolták, de ártatlannak vallja magát. A vádlott egyébként kedveli a feltűnést: a csütörtöki tárgyalásra egy Chrysler 300-as limuzinnal érkezett, egy korábbi meghallgatásra pedig skót szoknyában jött hintóval, amelynek bakján egy skót dudás ült. Most panamakalapját fitogtatva és az újságíróknak a győzelem V-betűjét villantva lépett be csütörtökön a Newscastle-i bíróság épületébe. Pere előreláthatólag négy hétig tart.

A Durham Egyetemre 1998 decemberében törtek be, és a középkori angol irodalomról szóló kiállítás egyik tárlóját feszítették fel. A betöréskor elemelték az Újtestamentum egy 14. vagy 15. századi angol nyelvű kézírásos fordítását, valamint Geoffrey Chaucer költő azonos korból származó verstöredékét is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár