2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gazdasági világválság sem kímélte az adósokat

2010. június 15. 09:51

A nagy gazdasági világválság idején, csakúgy, mint napjainkban, számos embernek okozott gondot a pénzintézetektől felvett kölcsönök visszafizetése. Egyikük végső elkeseredésében, újabb haladékot kérve, közvetlenül a neki kölcsönt adó Pesti Magyar Kereskedelmi Bank igazgatójához fordult - mutatta be Kálniczkyné Katz Veronika a Magyar Országos Levéltár oldalán.

Az irat a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank Igazgatósági levelezés (Z 42) állagából került elő a 2007–2009. évi darabszintű rendezés során. A hátoldalán lévő dátumbélyegző tanúsága szerint a levél 1931. február 3-án jutott el a bankba. Cím vagy boríték nincs mellette, csak egy név: Derner Henrik.

Nem tudjuk, hogy történt-e valamilyen intézkedés, illetve kapott-e választ a beadó. Az sem derül ki, hogy mennyi kölcsönt vett fel, mikor, hogyan törlesztett, illetve, hogy a bank eddig milyen intézkedéseket tett, vagy milyen retorziókkal fenyegette meg a levél szerint végsőkig elkeseredett adóst.

Derner Henrik láthatólag nem lehetett fiatal ember, valószínűleg nem magyar volt az anyanyelve és nem magyar iskolában járta ki azt a néhány osztályt, amit elvégzett. Tőle sem tudunk meg többet a hitelügylet részleteiről azon kívül, hogy most sem tud fizetni és haladékot kér az idei nehézségek miatt. Nem is nagyon részletezi az őt ért bajokat, de vesztes helyzetét felismerve leírja a végső konklúziót: „tegyenek amit akarnak”.

„Tisztelettel! Kedves Igazgató Úr! Nagyon szépen kérem még egyszer magát, legyen olyan szíves és halasszon még egyszer nekünk, mert szívesen fizetnénk, ha lehetne! Talán az isten még egyszer segít, hogy nem köll mindig írni, hogy halasztást kérni. Az idén nekünk nagyon sok baj elért. Most már nem tudom másképp, ha nem adnak, most tegyenek amit akarnak. Kedves urak, szépen tiszteltem magukat. Derner Henrik”

A dokumentum a MOL oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár