2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatták a magyar ősrobotot

2010. június 14. 09:08

Az első magyar műállatot, Katicát alkotója, a nyolcvanéves Muszka Dániel mutatta be a fővárosi Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tanulmánytárában.

A 10-től 17 óráig tartó szombati családi nap résztvevői az alkotó interaktív előadásában ismerkedhettek meg a robot működésével. Az érdeklődők a múzeum számítástechnikai gyűjteményébe is betekintést nyerhettek.

A magyar informatikatörténet élő legendája az ötvenes években tervezte Katicát, amelynek autentikus másolatát a múzeum tanulmánytára őrzi. A katicabogár működésének lényege a pavlovi feltételes és feltétlen reflexek modellezése. Képes reagálni hangra, fényre, érintésre. Ha a fény- és hangingert megfelelő ideig egyszerre kapja, kialakul benne egy feltételes reflex: azt is megtanulja, hogy csak hangra - a hozzá tartozó furulya hangjára - is úgy reagáljon, mint korábban a fényre. Ha fényforrással világítanak a robot "szemébe", akkor elindul és követi a fény mozgását.

A stilizált bogár pettyeibe érzékelők vannak beépítve: ha ezeket nyomás éri vagy menet közben egy tárgynak ütköznek, akkor Katica "megsértődik", és becsukja szemét, rosszallását morgással fejezi ki és elfelejti tanult reflexeit. De meg is lehet vigasztalni a hátán lévő "simogató gomb" megnyomásával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár