2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az első etruszk lakóházat

2010. május 28. 08:24 MTI

Egy épen maradt, körülbelül 2400 évvel ezelőtt épült etruszk lakóházra bukkantak a héten olasz régészek a toszkánai Grosseto város közelében, Vetulonia régészeti lelőhelyen.

A szenzációs lelet egy két évtizede tartó régészeti feltárásra tette fel a koronát. A Vetulonia ősi városhoz tartozó épület köré a tervek szerint skanzent fognak kialakítani. "Ezek az Olaszországban eddig a legjobb állapotban megtalált etruszk ház maradványai" - jelentette ki Simona Rafanelli, a veltuloniai régészeti múzeum igazgatója. "A lelet egyedülálló Olaszországban, ennek alapján teljes egészében rekonstruálni tudjuk a házat".

A régészek számos etruszk sírt tártak már fel, de lakóházak maradványaira a legritkább esetben bukkantak. A ház falait kiégetetlen agyagtéglából (vályogból) építették. Ezek a valaha is fellelt első etruszk téglák. A régészek egyebek mellett találtak még agyagedényeket, malomkövet, szögeket, ajtófogantyút, valamint bronz bútormaradványokat is. Rábukkantak egy szárazon kikövezett pincére is, amelyben hajdan bort és élelmiszert tároltak.

A régészek szerint az épület egy gazdag és befolyásos család otthona volt. Simona Rafanelli reményét fejezte ki, hogy a további ásatások során sikerül majd feltárni a ház bejáratát is. A "domusban", egy kis oltárra helyezve, hat etruszk és római pénzérmét találtak, amelyek alapján megállapították, hogy a ház Lucius Cornelius Sulla tábornok Etruria - és Vetulonia - ellen i.e. 79-ben vezetett hadjárata idején omolhatott be.

Az etruszkok nyelve és eredete továbbra is megfejtetlen rejtély. A Római Birodalom felemelkedése előtt virágzó kultúrájuknak olyan jeles emlékei vannak Lazio tartományban és Toszkána déli részén, mint Tarquinia, Cerveteri, Vulci és Veji.

Még több kép a feltárásról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár