2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiásták a négyezer éves börtönöket

2010. május 20. 10:21 MTI

Már négyezer éve is léteztek büntetés-végrehajtási intézetek Anatóliában, és a börtön szó beépült a helyi közösség mindennapos szókincsébe is - állítja egy török régészprofesszor.

Mint Fikri Kulakoglu professzor, aki Kayseri városa mellett az úgynevezett Kültepe régészeti helyszín feltárásait irányítja, kiemelte, az 1948 óta folyó ásatások során eddig 23500 tárgyi lelet került napvilágra, és rengeteg ékírásos agyagtáblát találtak. Utóbbiaknak köszönhetően igen sokat megtudhattak arról, hogy milyen lehetett négy évezrede az anatóliai lakosság élete.

"Az általunk talált agyagtáblákon például sokszor szerepel a börtönbüntetésre ítélve kifejezés, ahogy a szabadulás a börtönből vagy a börtönben kiszabott büntetés. Ez arra utal, hogy négyezer éve sok börtön lehetett Anatóliában" - ismertette az ásatásvezető régészprofesszor.

Kültepe (a török szó hamudombot jelent) régészeti helyszín Törökország középső részén, Kayseri várostól északkeletre. A bronzkori Kanis városát magába rejtő ősi lelőhely, de igazából csak akkor kezdtek érdeklődni iránta, amikor felvetődött, hogy innen származhatnak az óasszír nyelvű, ékírásos, úgynevezett kappadókiai táblák. Végül 1925-ben megtalálták a táblák forráshelyét a tulajdonképpeni halomtól délre-délkeletre. Ezt a területet a régészek Karum Kanesnek nevezik: itt óasszír kereskedők éltek a helyi lakosság közé vegyülve.

Az ásatásokat 1948-ban kezdte újra a Török Történeti Társaság. Több ezer újabb, az i.e. 2. évezred elejéről való tábla került napvilágra, és ekkor találtak ilyeneket először magában a városhalomban. A szövegek a legkorábbi anatóliai eredetű történeti források, óasszír nyelven íródtak. Hasonló szövegeket találtak Alisar Hüyükben és Bogazköyben, a hettita fővárosban is.

Minden szöveg a közép-anatóliai "kolóniakorszakból" származik. Ekkoriban az indoeurópai hettiták már letelepedtek, és asszimilálódtak az anatóliai őslakossághoz. E közegben több emberöltőn át fennálltak az asszír karumok (kereskedelmi telepek), amelyek az Asszíria és Anatólia között utazó karavánok célállomásai, illetve elosztó központjai voltak. A Babilóniából ideszállított asszír textíliákat és egyéb árukat cserélték anatóliai ezüstre. A karumok közül valószínűleg Kanes volt a legfontosabb.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár