2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felülvizsgálják a protestánsok 1641-es lemészárlását

2010. március 10. 11:09 BBC News

A brit akadémikusok egy csoportja a legújabb szövegelemzési technikák segítségével felülvizsgálja az írországi protestánsok 1641-es lemészárlásának körülményeit, hogy megtudják: tényleg megöltek-e 12 ezer embert, vagy mindezt csak Cromwell propagandistái miatt tudjuk így?

A nyelvészcsoport a megtörténte óta első alkalommal, a legmodernebb számítástechnikai eszközökkel vizsgálja meg az 1641-es felkelés leverésének beszámolóit. A főként Ulsterben lefolytatott tisztogatásnak egyes források szerint 4000, míg mások szerint 12 ezer áldozata volt. Vannak viszont, akik szerint nem halt meg ennyi ember, és ezt a számot csak propagandacélokból nagyították fel.

Mindezt az a négyezer, összesen 20 ezer oldalnyi visszaemlékezés igazolhatja, amelyet a Dublini Trinity College-ban 1741 óta őriznek elzárva, és amit az elmúlt két év során digitalizáltak. A szakemberek ezt a beolvasott szövegtömeget az IBM különleges, „piszkos szöveg” algoritmusával elemzik: ez összeveti az egyes oldalakon szereplő neveket, helyeket vagy épp szavakat, és egységes adatbázisba rendezi mindezt. Emellett az akadémikusok legfőbb szerepe abban rejlik majd, hogy a program segítségével, és a keresztreferenciákkal megállapítják, melyik emlékezés számít hitelesnek, és melyik nem.

A kutatócsoportot az Aberdeeni Egyetem nyelvésze, Dr. Barbara Fennell vezeti, aki a BBC-nek adott interjúban már arról beszélt, hogy egy éven belül szeretnének eredménnyel szolgálni az ügyben. A következő lépés során pedig megpróbálják azonosítani is az áldozatokat, és a mészárlásokat egy térképen is bemutatják majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár