2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedezték az utolsó római királyok palotáját

2010. március 1. 08:01 Discovery News, ANSA

A régészek az olasz fővárostól alig 20 kilométerre találták meg a Róma utolsó uralkodói által épített, és Sextus Tarquinius által lakott palotát.

A palota Sextus Tarquinius, Tarquinius Superbus fia nevéhez köthető, ám a szakemberek egyben azt a feltételezést sem zárják ki, hogy ott az uralkodói család több nemzedéke is élhetett. Az építményt Gabii ókori akropoliszának helyszínén azonosították, ahol a legenda szerint Romulus és Remus is tanult. A kutatók szerint már biztos: a legrégibb érintetlen, közel két méteres álló falakat fedezték fel Itáliában.

Marco Fabbri, a római Tor Vergata Egyetem kutatója szerint ez annak köszönhető az épület pusztulásakor a tető beomlott, és az épület szép lassan megtelt hulladékkal. A szakember a római régészeti főfelügyelőség szakembereivel együtt úgy véli, hogy minderre i.e. 510-ben kerülhetett sor, amikor az építményt a királyok elűzésekor felgyújtották.

Az ásatás során egyelőre három, egymáshoz nem kapcsolódó szobát, és egy oszlopos udvart fedeztek fel. Az építmény alatt öt halvaszületett gyerek maradványai kerültek elő, amelyek talán egy építkezés előtti rítus során kerültek oda. Az ásatás bejárásakor Angelo Bottini, Róma régészeti főfelügyelője azonban kiemelte: nem emberáldozatról van szó.

A szakemberek reményei szerint az épületet tavasszal teljesen feltárhatják majd, és talán a tetőt is sikerülhet rekonstruálni, amelynek egyik terrakotta, Minótauroszt ábrázoló töredékét már megtalálták. Mivel a lény a Tarquiniusok jelképe volt, ezért ez is azt a hipotézist támasztja alá, hogy az ő palotájuk kerülhetett elő.

Titus Livius szerint Sextus Tarquinius nevéhez Tarquinius Collatinus feleségének, Lucretiának megerőszakolása fűződik, aki ezután - a szégyent nem tudva elviselni - szíven szúrta magát. Halála feltüzelte a rómaiakat, és mindez véget vetett a római királyok korszakának. Tarquinius Gabiiba menekült, ám az ottaniak nem sokkal később meggyilkolták, és a régészek szerint a palotát is ekkor gyújthatták fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár