2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felépítik az aztékok fővárosát

2010. február 25. 09:43

Tenochtitlan szent városközpontjának pontos másolata épülhet fel hamarosan Mexikóváros határában - jelentették be a héten a projekt vezetői, akik turisztikai robbanást várnak a beruházástól.

A virtuális makett után a 14. századi település pontos másolatában 21 egykori épületreplika emelkedik majd az ég felé, így Coacalco, Cihuacoatl, Chicomecoatl és Xochiquetzal piramisai mellett a Nap temploma is megépül, és újraalkotnak egy prekolumbián labdajáték pályát is; az épületeket egy hatalmas csatorna övezi majd, ahol hajózásokat is szerveznek, illetve a látogatók interaktív bemutatón nézhetik végig, hogy a 16. században érkező hódítók miként pusztították el a korábbi fővárost.

A tervek szerint az aztékok épületei az eredeti méretben, színekkel és festésekkel készülnek el, ahogy azokat Bernal Diaz del Castillo is megörökítette. Ezek belseje azonban már modern lesz, és ott kiállítótermek, koncerttermek és kulturális terek kapnak helyet, és az egyik templomban IMAX-vetítőt rendeznek majd be.

A Nican Ca Tenochtitlan Center névre hallgató komplexumban helyet kap az Azték kultúra múzeuma is, és a helyi őslakosok is képviseltetik majd magukat. A 300 hektáron épülő beruházás mellé irodaházak, a Hilton-szállodalánc két új épülete, illetve bevásárlóközpontok is kerülnek. Az építkezések a tervek szerint pár hónapon belül elkezdődhetnek majd, és a munkálatok a három milliárd dolláros, külföldi befektetőkkel közösen összeadott büdzsé alapján öt év múlva érhetnek majd véget.

Érdekes, vagy épp meglepő, hogy a tervezett élménypark pontos helyét mindezek ellenére nem tették közzé; a mexikói sajtó szerint ez Huixquilucan városa mellett lesz, amely nagyon közel van egy tervezett autópálya-szakaszhoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár