2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Létező személyről mintázták a világ leghíresebb plakátját

2010. február 25. 10:39 Fekete István

Létező személy volt az Amerikai Egyesült Államokat és a nemzet egységét megtestesítő Uncle Sam, akinek legendás alakja a világ leghíresebb poszterén is megtalálható.

A nemzetet megszemélyesítő szimbólum fogalma az 1812-ben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között kitört háború idejére nyúlik vissza. Uncle Samnek egy New York-i üzletembert, bizonyos Samuel Wilsont neveztek el, aki a fegyveres konfliktusban marha- és disznóhúst szállított a harcoló amerikai csapatok számára. Az élelem szállítására és tárolására szolgáló hordókat a „U.S” (Egyesült Államok) címkével látták el, amelyet tréfásan Uncle Samre kereszteltek, a kifejezés pedig hamarosan az amerikai szövetségi kormány közkedvelt elnevezésévé vált.

Uncle Sam (Sam bácsi) alakjának tipikus ábrázolása a göndör, ősz haj és kecskeszakáll, az USA nemzeti lobogójára emlékeztető (vörös és fehér csíkokkal ellátott) öltözet, a csillagokkal díszített magas cilinder, illetve hosszú kabát, fehér csíkos nadrággal. A terminus első irodalmi nyoma Frederick Augustus Fidfaddy 1816-os könyvében bukkan fel (The Adventures of Uncle Sam in Search After His Lost Honor).



Kezdetben azonban az Egyesült Államokat a Punch magazin által elterjesztett Brother Jonathan figurája szimbolizálta, aki kísértetiesen hasonlított a később elterjedt népszerű alakra. A Jonathan bátyó kifejezéssel 1776 és 1783 között a brit koronához hű lojalisták az amerikai forradalmi patriótákat illették, amelyet az általánosan elfogadott vélekedés szerint Connecticut kormányzójáról, Jonathan Trumbullról mintázták. Abban az időben állítólag George Washington sokszor mondogatta: „Jonathan testvérünkkel kell konzultálnunk”, amikor az Egyesült Államok nehéz kérdésekkel néz farkasszemet.

Az egyik legelső közzétett rajz 1861-ben a Harper’s Weekly magazinban jelent meg, ahol a következő cím volt olvasható: „Cameron főszakács felszeleteli a virginiai kacsát Maryland és Delaware között”, utalva az állam felosztásának tervére. Uncel Sam karaktere azonban 1864-re már egyeduralkodóvá vált az Egyesült Államokat megszemélyesítő jelképek között, miközben Jonathan Brothers csillaga leáldozóban volt: az avítt jelkép ugyanis a különálló, autonóm államokat szimbolizálta, ahol az állam élvezi az elsőbbséget a szövetségi kormányzattal szemben – ezzel a képpel kívánt szakítani Uncle Sam, amely az utóbbi primátusát hangsúlyozta, s az egységet hirdette.



Uncle Samet emberi alakként először Frank Bellew ábrázolta a New York Lantern 1852. március 13-i számában. Az Abraham Lincoln-kinézet és a flitteres öltözék, azaz Uncle Sam ma is ismert népszerű ábrázolásmódja viszont a német származású Thomas Nastnak, az „amerikai képregény megteremtőjének” köszönhető. (Nast volt egyébként a Télapó népszerű ábrázolásának, valamint a republikánusok szimbólumának, az elefántnak, illetve a demokrata szamárnak a kiötlője és megvalósítója is). Nast „Uncle Sam hálaadó vacsorája” címmel közölt rajzot a Harper’s Weeklyben (1869. november 20.), s az a kép már magában hordozta azokat az attribútumokat, amelyeket az Egyesült Államokkal szoktak összefüggésbe hozni: az egység, a szabadság és az egyenlőség eszméjét. Ezen a rajzon már láthatók fekete, kínai, indiai és fehér vendégek is, akik mindannyian egyenrangú félként ülik körbe Uncel Sam bőséges asztalát.

A jól ismert toborzó kép, amelyen Uncle Sam ujját előre szegezve az amerikai hadsereg számára kíván újoncokat besorozni („I want you” – „Szükségem van rád”), először 1916. július 6-án, a Leslie’s Weekly címlapján volt látható, amelyet James Montgomery Flagg tervezett. 1917 és 1918 között több mint négymillió példányt nyomtattak a képből, amelynek óriási propagandaértéket tulajdonítottak, ezért kis változtatással a második világháborúban is használták. Ugyan Flagg leghíresebb, az Alfred Leete készítette Lord Kitchenert ábrázoló toborzóplakátja (1914) által inspirált – egyébként saját magát mintázó – munkája a világ leghíresebb plakátja lett, a karikaturista további negyvenhat munkával járult hozzá a háborús erőfeszítésekhez, s készített propaganda filmeket a Vöröskeresztnek és a tengerészgyalogság számára is. Flagg a második világháború idején az elnöki címért újból ringbe szálló Franklin Delano Roosevelt számára is tervezett választási plakátot.

Plakátok Uncle Samről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár