2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közel-keleti farkasoktól származnak az ölebek

2010. február 24. 14:03 MTI

A kistermetű háziebek valószínűleg a szürke farkasok leszármazottai, és több mint 12 ezer éve jelentek meg a Közel-Keleten - állítja egy új tanulmány.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatócsoportja Melissa Gray és Robert Wayne vezetésével a kistermetű kutyákra jellemző egyik gén, az IGF1 variációit vizsgálta meg. A genetikai variáns "valószínűleg nagyon korán jelent meg történetükben" - vélekedik Melissa Gray a BMC Biology című internetes tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányban. "Eredményeink azt mutatják, hogy az IGF1 gén kistermetű kutyákban előforduló változata nagyon közel áll a közel-keleti farkasokban találhatóhoz, és összefügg ősi eredetükkel".

Korábbi közel-keleti ásatásokon több mint 12 ezer éves kistermetű háziebek maradványai kerültek felszínre. Európában végzett ásatásokon még régebbi, 31 ezer éves leleteket is találtak, de ezek jóval nagyobb kutyák maradványai voltak. A kutyákat feltehetően a Közel-Kelet termékeny félholdnak nevezett övezetében, és az első mezőgazdasági civilizációk más bölcsőiben élők tenyésztették ki. "A kistermetű kutyákat a sűrűbben lakott térségekben részesíthették előnyben, ahol az ebek részben bent vagy zárt külső térben éltek" - állapítja meg a tanulmány.

A termékeny félhold övezetéhez tartozik a mai Izrael, Libanon, Ciprus, Kuvait, Ciszjordánia és a Gázai övezet, valamint Jordánia, Szíria, Irak, Irán és Egyiptom egy része, és Törökország délkeleti térsége.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár