2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Óriási ókori szőlőprést tártak fel Izraelben

2010. február 16. 08:44 MTI

Szokatlan alakú, ezernégyszáz éves szőlőprést tártak fel Izraelben: a borászati eszköz kivételesen nagy méretű és magas műszaki színvonalat képvisel.

A 6,5 méterszer 16,5 méteres nyolcszögletű présre Izrael déli részén, Jeruzsálemtől és Tel-Avivtől egyaránt 40 kilométerre bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság archeológusai. "Ez egy 6-7. századi település ipari negyede lehetett. Maga a település egy mezőgazdasági régió kellős közepén feküdt" - magyarázta Uzi Ad ásatásvezető régész. Ebben az időszakban az egész térség a bizánci birodalom része volt.

"A szőlőprés mérete arra utal, hogy ipari méretű borkészítés folyt itt, vagyis nem helyi fogyasztásra szánták. Vélhetően a terméket a korabeli egyik nagy borpiacra, Egyiptomba szállították, vagy esetleg Európába" - vélekedett Ad. "Ez egy komplett szőlőprés, amely a korabeli igen magas műszaki színvonalról tanúskodik. Ez a tudás nemzedékről nemzedékre öröklődött" - hangsúlyozta. Egy hasonló borprésre korábban a helyszíntől 20 kilométerre, Askelontól északra bukkantak. Mint a régész kifejtette, nem praktikus a must gyűjtésére szolgáló kádak alakja, mivel az üledék lerakódott a sarkokban. Valószínűleg esztétikai okokból tértek el a gyűjtőkádak esetében a megszokott kör- vagy négyszögletes alaktól.

A berendezés eredetileg 15 méterszer 16,5 méteres lehetett. A szőlő a központi mozaikpadlón halmozták fel, itt végezték a fürtök taposását is. A szőlőlé a mozaikpadlóról az elosztókádba csorgott, innen pedig a két gyűjtőkádba jutott. A központi taposótér közelében feltártak négyszögletes területeket, amelyeket eredetileg szintén mozaik borított. A régészek feltételezése szerint a leszüretelt fürtöket taposás előtt itt raktározták, és néha itt kezdődött a szőlő erjedése is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár